© Marc Slootmaekers - Borgerhoff & Lamberigts

10 planten voor een gezonde vijver

Een vijver in de tuin, hoe klein ook, is altijd een meerwaarde. Het zorgt voor rust, meer biodiversiteit en er valt altijd wel iets te zien. Met de juiste planten wordt je vijver nog mooier en blijft ‘ie in topvorm.

10 planten voor in de vijver

Een vijver zonder planten is als een café zonder bier. Want naast de sierwaarde, zorgen ze er ook voor dat de vijver fris en gezond blijft.

© Marc Slootmaekers

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten leven volledig onder water. Ze filteren en zuiveren het water door CO2 op te nemen en zuurstof af te geven. Zonder zuurstofplanten zouden algen al snel de bovenhand nemen.

Waterviolier

waterviolier vijver planten
© Vijverexpress

Hottonia pallustris of waterviolier is één van de weinige zuurstofplanten die opvallend mooi zijn. Ligt de plant in volle zon, dan krijgen ze tijdens het late voorjaar bleke paars-roze bloemen.

Voorjaarssterrenkroos

Callitriche palustris of voorjaarssterrenkroos is een onopvallende zuurstofplant die het goed doet in bewegend water.

Puntkroos

Lemna triscula of puntkroos dwarrelt sierlijk onder de waterspiegel.

Planten met drijvend blad

Waterplanten met drijvende bladeren wortelen in de bodem en halen hun fotosynthese uit het blad.

Waterlelie

waterlelie
© Getty Images

Nymphea of de waterlelie of heeft lichtgeurende prachtige bloemen in juli en augustus. Ze bestaan in verschillende kleuren en houden van volle zon. Waterlelie biedt vijverdiertjes schuilmogelijkheden en is de schoonheidskoningin van elke tuinvijver.

Gewone waterranonkel

Ranunculus aquatilis of de gewone waterranonkel bloeit van mei tot augustus en heeft witte bloempjes. Een plant die van ondiep tot heel diep water kan groeien.

Andere waterplanten

Zwanenbloem

zwanenbloem vijver planten
© Getty Images

Butomus umbellatus of zwanenbloem of is een hoge plant met roze bloemschermen die bloeien van eind juni tot begin september. De plant is gekend als één van de mooiste waterplanten.

Dwerglisdodde

Typha minima of dwerglisdodde of is de enige lisdodde die in een folievijver mag worden geplant en wordt zo’n 75 cm hoog. In mei en juli verschijnen de typische bruine kolfjes aan de plant.

Gele lis

gele lis vijver planten
© Getty Images

Iris pseudacorus of gele lis groeit in het water maar ook in moerassen en op gewone vochtige grond. In mei geniet je van mooie gele bloemen. De bonte vorm blijft veel kleiner en is de beste keuze voor kleine vijvers.

Planten voor moerassige zone

Moerasplanten doen het goed aan de oever maar overleven ook een drogere periode.

Koninginnekruid

vijver plant
© Getty Images

Eupatorium cannabinum of koninginnekruid is een hoge (half)schaduwplant met rozerode bloemschermen van begin juli tot september. De plant groeit het best op de minst natte stukken moeras en doet het ook goed op gewone vochtige grond.

Moerasspirea

Filipendula ulmaria of moerasspirea bloeit van juni tot begin september met pluizige trossen van kleine roomwitte bloempjes. De plant houdt ook van gewone vochtige bodems en staat graag in de zon.

Wil je meer lezen over een natuurlijke vijver in je tuin? Dan raden we je het boek ‘De wilde tuin’ van Johan G. Wullaert aan:

© Marc Slootmaekers

Meer tips:

Tuinliefhebber? Mis dan zeker dit niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content