© Getty Images

Deze planten houden insecten weg van je terras

Hoewel insecten onmisbaar zijn in onze tuin, heeft de gemiddelde Belg er toch een bloedhekel aan. Vooral wanneer ze in je versgemaakte piña colada komen dansen. Zet daarom deze planten op en rondom je terras om insecten op afstand te houden en trakteer jezelf zonder irritaties op een tweede cocktail.

1. Notenbomen

insecten notelaar
Getty Images

Planten met specifieke aroma’s zijn doorgaans geen muggen- en vliegenfavoriet. Het is dan ook met reden dat vroeger op bijna elke boerderij, in de buurt van de mesthoop, een notelaar te vinden was. Vooral de geur van walnoot(bladeren) vinden insecten walgelijk.

2. Citrusgeuren

insecten citrusgeurende planten
Getty Images

Dat muggen geen fan zijn van citrusgeuren is gekend. Maar wist je dat ook mieren hun neus ervoor ophalen? Wees dus niet zuinig met citroenmelisse, citroengeranium, citroentijm en citroenafrikaantjes. Plant ze in de border rondom je huis en je terras of schik – vooral de woekerende citroenmelisse – in potten. Mooi meegenomen: al deze planten zijn eetbaar.

3. Kruidenhoekje

Ook lekker op het bord maar minder gekend als insectenverjagers zijn basilicum, salie, rozemarijn, lavas, bieslook, knoflook en Oost-Indische kers.

4. Paarse planten om insecten weg te houden

lavendel tegen muggen
Getty Images

Lavendel, kattenkruid (Nepeta) en Alsem zijn mooie aanwinsten voor in je plantenborder. Ze bloeien lang en rijkelijk en weren zowel muggen als vliegen. BIJ-komend voordeel: de bijen zijn er wél dol op!

Wat met wespen?

wespen terras
Getty Images

Het voorjaar was nat en fris en dat betekent dat we waarschijnlijk minder wespen dan vorig jaar gaan krijgen. Meer, veel of weinig wespen, ze komen hoe dan ook altijd in het tweede deel van de zomer ons terras terroriseren. De werksters zijn dan klaar met het voeden van de wespenlarven. Wanneer ze die voeden, krijgen ze als beloning een zoetstof terug, maar eens ze volwassen zijn, moeten de wespen hun zin naar zoet dus elders gaan zoeken en verlangen ze al snel naar jouw ijsje of frisdrank.

Sterkere geur

Hoe minder zoetigheid je op je terras gebruikt, hoe minder wespen en dat is dan ook meteen de beste tip die we kunnen meegeven.

Want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat enkel etherische olie van kruidnagel, pepermunt, citroengras of geranium wespen een beetje op afstand houden. Helaas, niet de planten zelf, maar wel de straffere afgeleide olie ervan.

Meer tips over planten of insecten?

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content