10 tips om wespen op afstand te houden

10 tips om wespen op afstand te houden
© Unsplash

Nooit uitgenodigd, altijd van de partij: wespen zijn ongewenste gasten op ieder zomerfeestje. Maar met deze simpele tips kun je die zwart-geel gestreepte insecten op afstand houden.

Zo hou je wespen op afstand

1. Tomatenplant

Een eeuwenoud middeltje tegen wespen is de tak van een tomatenplant. Als je buiten zit, leg dan de tak in het midden van je tuintafel. Wespen houden niet van de geur van de plant en zullen zo ver mogelijk uit je buurt blijven. Ook verse muntblaadjes kunnen helpen.

2. Koffie

Met dit trucje moet je wel een beetje voorzichtig zijn. Neem wat ongebruikte gemalen koffie en doe hem in een hittebestendige schaal. Zet hem in je voortuin en steek het in brand. De koffie zal gewoon opbranden, maar de geur houdt wespen tegen. Naast rook kunnen ze ook niet goed tegen de geur van koffie. Zeer efficiënt dus.

3. Sterke geuren

Zoals je al hebt gemerkt, kunnen wespen niet goed tegen sterke geuren. Terwijl ze worden aangetrokken door zoete geuren zoals frisdrank, haten ze sterke kruidige geuren. Wierook, geurkaarsen en etherische oliën zijn daarom een ideaal middeltje om ze te verdrijven.

4. IJs

Geen roomijs, maar bevroren water. Doe wat water in een doorzichtig plastic zakje en zet dat in de vriezer. Steek een paar zakjes in de diepvries en hang ze op als ze bevroren zijn. Als de zon erop schijnt, reflecteert het het zonlicht en worden de wespen verblind en gedesoriënteerd. Zo vinden ze de weg naar jouw tuintje niet.

5. Zoet fruit

Als er al wespen in de buurt zijn, kun je het ook anders aanpakken. Wespen zijn verlekkerd op zoet fruit zoals meloen. Zet een schoteltje met wat zoetigheden een eind van je tafel. De wespen zullen je zoete schoteltje aanvallen in plaats van je eettafel.

6. Afdekken

Het is misschien het bekendste trucje, maar ook wel efficiënt om geen wesp in je drankje te krijgen: leg een bierviltje over je glas. De zoete geur wordt voor een groot stuk geblokkeerd én wespen kunnen er simpelweg niet in.

7. Zelfgemaakte val

Neem een grote lege plastic fles en snij ze doormidden. Op de bodem smeer je een beetje confituur of iets anders zoets, de bovenkant zet je er omgekeerd op als een soort trechter. Als wespen die zoete geur volgen, gaan ze makkelijk in de fles. Maar als ze eruit willen, vinden ze moeilijk de uitgang terug door dat kleine gaatje.

8. Niet bewegen

Wespen vallen pas aan wanneer ze zich bedreigd voelen. Doe daarom extra je best om niet te slaan naar een rondvliegende wesp, en blijf rustig staan. Wedden dat ze vanzelf weg zal vliegen?

9. Geen parfum

De bloemige, zoete geuren van parfums, handcrèmes, etc. trekt wespen aan. Wanneer je in je tuin zit, gebruik dan geen parfum en geparfumeerde crèmes.

10. Sla geen wespen door

Wanneer je een wesp doodslaat, komt er een gif vrij waar andere wespen net agressiever van worden. En wist je trouwens dat deze beestjes eigenlijk best nuttig zijn voor de natuur?

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)