Getty Images

Kleurrijke border in februari: dit zijn onze tips

Van februari tot november bloemen in de tuin? Met goed gekozen planten op de juiste plek breng je dat zo voor mekaar. Lees hier onze bloementips voor een kleurrijke border in februari!

Februari: kleur in de border

Nieskruid

Alle soorten nieskruid, of ook gekend als Helleborussen, doen het goed in het vroege voorjaar. Al heb je daarin ook verschillen. De ene soort, bijvoorbeeld de klassieke kerstroos Helleborus niger doet het beter in pot, terwijl andere soorten als Helleborus foetidus (stinkend nieskruid) jaar in jaar uit rijkelijk in volle grond bloeien.

Helleborus x nigercors
Helleborus x nigercors -Getty Images

Bordertip: de Helleborus x nigercors is een hybride die is ontstaan uit een kruising met de Helleborus niger en de Helleborus argutifolius. Deze soort combineert het beste van twee werelden: de grote roomwitte bloemen van de niger-variant met de rijkelijke bloei van de argutifolius. De kleur kan ook afwijkend zijn met lichtroze en groene tinten. Verrassend!

Planttijd: beste tijd is rond september of oktober, maar de plant kan het hele jaar door geplant worden zolang het niet vriest.

Bloeitijd: vanaf eind januari tot eind april.

Sneeuwklokje

Het sneeuwklokje lijkt broos, maar wat een kanjer is het toch! Dit kleine stinzenplantje laat zich niet doen door ruig weer. En wie ooit enkele bolletjes plantte, mag zich jaren later aan een veelvoud van klokjes verwachten! Wist je trouwens dat er zo’n 20 verschillende soorten sneeuwklokjes bestaan? Zij hebben dan ook nog eens tientallen cultivars en mengvormen.

De klassieker – Galanthus nivalis – kennen we allemaal, maar er bestaan ook bijzondere cultivars waar verzamelaars graag honderden euro’s voor neertellen. Voor de Galanthus ‘Elizabeth Harrison‘ werd in 2012 800 euro betaald.

sneeuwklokjes
Sneeuwklokje ‘Elizabeth harrison’ beeld van swiss-drops.ch

Bordertip: Galanthus nivalis f. pleniflorus ‘Flore Pleno’. Dit dubbelbloemig sneeuwklokje heeft meer opgerichte bloemen en is groter dan het klassieke sneeuwklokje. Ze kunnen tot 20 centimeter hoog groeien. Het kleurenspel tussen wit, groen en geel geeft leven en spektakel in de border. Genieten, dus!

sneeuwklokjes
Beeld van dutchbulbs.com

Planttijd: de bolletjes van sneeuwklokjes plant je in het najaar voor november.

Bloeitijd: vanaf eind januari tot eind april.

Speenkruid

Speenkruid of Ranunculus ficaria is een van de vroegste voorjaarsbloeiers. Het is een laagblijvende bodembedekker die bij de allereerste warme zonnestraaltjes de tuin mooie gele bloempjes schenkt. Zolang de plant niet bloeit, zijn de groene blaadjes trouwens lekker eetbaar. Je bereidt het zoals spinazie: blancheren voor in een stamppot, rauw voor in slaatjes of als extraatje in de soep.

De plant gaat na de bloei in zomerrust en verdwijnt dan volledig ondergronds. Sommige mensen vinden speenkruid eerder onkruid omdat ze soms te enthousiast uitbreiden, maar wees gerust: andere vaste, goed gewortelde planten kunnen deze concurrentie heus wel aan.

Een gouden combinatie voor het vroege voorjaar: speenkruid en sneeuwklokjes:

speenkruid
Speenkruid – Getty Images

Planttijd: het hele jaar door zolang het niet vriest.

Bloeitijd: vanaf februari tot mei.

Een bloemenborder aanleggen? Dit vind je vast ook interessant om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content