© Getty Images

CurieuzeNeuzen in de Tuin: help mee aan het onderzoek naar droogte en hitte in Vlaanderen

De zomers worden jaar na jaar warmer en droger, en dat uit zich ook in onze tuin. Met CurieuzeNeuzen in de Tuin willen wetenschappers onderzoeken hoe het gesteld is met droogte- en hittebestendigheid van de Vlaamse tuinen. En jij kunt meehelpen aan dit grootschalige burgeronderzoek! 

Wat is CurieuzeNeuzen in de Tuin?

Dorre plekken in het gazon, bomen die vroegtijdig hun blaadjes verliezen, landbouwers die het steeds moeilijker hebben om hun akkers en gewassen in vorm te houden … De hittegolven en aanhoudende droogte waar we de afgelopen zomers mee te maken kregen, beginnen stilaan hun tol te eisen.

Daarom willen wetenschappers onderzoeken wat de effecten zijn van droogte en hitte op de Vlaamse tuinen, akkers en natuurgebieden en hoe we onze graslanden hier beter tegen kunnen wapenen. Ze doen hiervoor beroep op 5.000 burgerwetenschappers, die bereid zijn om meetsensoren in hun tuin te installeren en zo een bijdrage te leveren aan het onderzoek.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Om deel te nemen aan CurieuzeNeuzen in de Tuin is het noodzakelijk dat je beschikt over een grasveld met een diameter van minstens twee meter. Je plaatst een bodemsensor op een rustige plek in het gras; die zal gedurende zes maanden de droogte en hitte in je tuin opvolgen. De metingen kun je zelf ook dagelijks bekijken via een online dashboard. Bij de start van het onderzoek wordt ook gevraagd aan de deelnemers om een bodemstaal van hun tuin op te sturen. Je krijgt hiervoor een meetpakket met uitgebreide instructies.

Praktische info:

  • Wil je jouw tuin kandidaat stellen? Schrijf je hier in! Aanmelden kan tot en met 14 februari 2021.
  • De metingen starten op 3 april en eindigen op 2 oktober 2021.
  • Deelname is in principe kosteloos. Je betaalt 20 euro waarborg voor de sensor, die je na het onderzoek terugkrijgt in de vorm van een voucher van Bio-Planet.

Meer informatie over deelname en metingen vind je op curieuzeneuzen.be!

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content