Zo kun je oude potgrond hergebruiken

Zo kun je oude potgrond hergebruiken
© Getty Images

Planten nemen razendsnel de voedingsstoffen uit potgrond op. Na enkele maanden belandt die dan meestal op de composthoop, of wordt gebruikt als mulchlaag. Maar wist je dat je potgrond ook prima kunt hergebruiken?

Kokosvezel

Potgrond van goede kwaliteit kun je perfect een tweede leven geven. Het enige wat je daarvoor moet doen, is hem mengen met kokosvezel en voedingsstoffen. Kokosvezel is een ruwe vezel afkomstig van de schaal van een kokosnoot. Het houdt veel lucht en water vast, let er dus op dat je het niet té veel gebruikt. Anders gaat de kokosvezel te veel voedingsstoffen vasthouden die je planten net nodig hebben.

Potgrond hergebruiken: zo doe je dat

  1. Leg een blok (650 g) kokosvezel in een waterdichte emmer of teil. Giet er warm water bij, zodat het blok onder komt te staan. Het zal uitzetten en ongeveer 9 liter potgrond opleveren.
  2. Het blok absorbeert bijna al het water in een paar uur tijd. Verbrokkel en vermeng het met de hand, zodat je zeker weet dat alle droge delen met water in aanraking komen.
  3. Meng gelijke delen van het vochtige vezelmengsel en de oude potgrond.
  4. Voeg een organische meststof toe, bijvoorbeeld een handvol kippenmestkorrels en een flinke eetlepel beendermeel. Maak af met een beetje steenmeel om mineralen toe te voegen.

Bron: Permacultuur – Andrew Mikolajski, coverbeeld: Getty Images

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)