© Getty Images

Oude potgrond hergebruiken dankzij deze eco-tip

Planten nemen razendsnel de voedingsstoffen uit potgrond op. Na enkele maanden belandt die grond dan meestal op de composthoop, of wordt hij gebruikt als mulchlaag. Maar wist je dat je potgrond ook prima kunt hergebruiken?

Kokosvezel

Potgrond van goede kwaliteit kun je perfect een tweede leven geven. Het enige dat je daarvoor moet doen, is hem mengen met kokosvezel en voedingsstoffen. Kokosvezel is een ruwe vezel afkomstig van de schaal van een kokosnoot. Het houdt veel lucht en water vast, let er dus op dat je het niet té veel gebruikt. Anders gaat de kokosvezel te veel voedingsstoffen vasthouden die je planten net nodig hebben.

kokosvezel
Kokosvezel – 2,45 euro per liter te koop bij plnts.com

Potgrond hergebruiken: zo doe je dat

  1. Leg een blok (650 g) kokosvezel in een waterdichte emmer of teil. Giet er warm water bij, zodat het blok onder komt te staan. Het zal uitzetten en ongeveer 9 liter potgrond opleveren.
  2. Het blok absorbeert bijna al het water in een paar uur tijd. Verbrokkel en vermeng het met de hand, zodat je zeker weet dat alle droge delen met water in aanraking komen.
  3. Meng gelijke delen van het vochtige vezelmengsel en de oude potgrond.
  4. Voeg een organische meststof toe. Organische meststof is samengesteld uit 100% natuurlijke grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. Bijvoorbeeld een handvol kippenmestkorrels. Voeg tot slot een beetje steenmeel toe voor een portie mineralen. Steenmeel is fijngemalen gesteente, zoals lava.

 

Bron: Permacultuur – Andrew Mikolajski, coverbeeld: Getty Images

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content