Honda Miimo HRM 3000 Charging

Robotmaaier: zo onderhoud je hem in de winter

Een robotmaaier onderhoudt dan wel moeiteloos je gazon, zichzelf onderhouden kan hij nog niet. Daarom zorg je er maar best voor dat hij piekfijn de winter ingaat. Zo is je robotmaaier weer in topvorm bij de eerste maaibeurt in het voorjaar!

Robotmaaier: onderhoud in de winter

Tegen het einde van de herfst groeit het gras nog nauwelijks. Maai je gazon nog een laatste keer op de hoogste stand bij de eerste vriestemperaturen, om nadien je robotmaaier op te bergen. Met deze vijf tips gaat hij in allerbeste conditie de winter in.

1. Reinigen en controleren

Maak de behuizing, wielen en onderkant schoon met een borstel en verwijder alle grassprieten, zand, takken of bladeren. Maak de robotmaaier niet open en gebruik geen huishoudelijke reinigingsmiddelen, rechtstreeks stromend water of hogedrukreiniger. Controleer daarna op slijtage en beschadigingen. Vervang de versleten of defecte onderdelen meteen – anders vergeet je het toch – zodat je maairobot tegen de lente geen beschadiging oploopt en meteen gebruiksklaar is.

2. Controleer de messen

Hoe botter het mes, hoe slechter het maairesultaat. Afhankelijk van het soort gras en stenen, dennenappels of andere harde voorwerpen in je gazon, zal het mes snel of minder snel slijten. Inspecteer de maaimessen dus grondig op scherpte en laat ze indien nodig vervangen. Probeer de messen niet te slijpen, maar vervang ze altijd door een nieuwe set. Zo blijft de robotmaaier het langst stil en naar behoren werken.

3. Opladen en opbergen

Laad de accu volledig op na de laatste maaibeurt. Daarmee voorkom je een diepontlading en verleng je de levensduur van de accu. Als de accu volledig is opgeladen, haal je de robotgrasmaaier uit het laadstation en schakel je hem uit. Nogmaals opladen tijdens de winter is niet nodig. Bewaar de robot op zijn wielen op een droge, vorstvrije plaats, waar de temperatuur niet onder 5°C zakt. Laat geen voorwerpen op de robot slingeren en zorg dat hij niet in de weg staat.

4. Het laadstation afdekken

Het laadstation mag tijdens de winter buiten blijven. Dek het laadstation af met een geschikte emmer en maak die stevig vast. Wil je het laadstation toch opbergen? Koppel de transformator dan los van de stroom en berg hem op.

5. Winteronderhoud

Je robotmaaier binnenbrengen voor een winterbeurt? Goed idee. Hij wordt dan grondig gecheckt en krijgt de recentste updates. Laat dit wel altijd doen bij een erkende dealer, zodat er altijd originele onderdelen worden gebruikt. Het is ook aan te raden om het onderhoud up-to-date te houden volgens het onderhoudsschema. Dat bespaart kosten op de langere termijn en zorgt ervoor dat je machine zijn optimale prestaties behoudt.

robotmaaier winter onderhoud
De Honda HRM3000 Live – bekijk het hier

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content