Getty Images

7x tuinmateriaal dat je moet hebben om te starten met tuinieren

Om goed te kunnen tuinieren heb je een basisset van kwaliteit nodig. Dit materiaal kun je niet missen in de tuin!

7x basismateriaal om te tuinieren

Spade

tuinieren basisset

Een spade gebruik je om iets te planten of verplanten. Het is dus bedoeld om te spitten en diepe putten te graven. Wanneer je wilt planten in zware grond, kleigrond bijvoorbeeld, gebruik je het best een smalle spade. Wil je in zachte grond iets planten? Dan ben je goed met een brede spade. 

Schoffel

tuinieren basisset

Een schoffel is een horizontaal liggend mes dat je gebruikt tegen het onkruid. Hij moet goed scherp zijn en de steel lang genoeg, ongeveer even groot als jijzelf. Daardoor moet je je niet bukken tijdens het werk en spaar je je rug een beetje.

Schop

tuinieren basisset

Een schop wordt gebruikt wanneer je in zand, grind, grond of ander los materiaal graaft. Je gebruikt deze voor het echte schopwerk. Een spade lijkt op een schop, maar die gebruik je voor het spitten en om diepe putten te graven.

Elke schop is goed, zolang die goed in je handen ligt. Je hebt twee soorten schoppen: de holle schop is goed om grond op te scheppen. De grond blijft dan goed op je schop liggen. Als je een kuil wilt maken, gebruik je het best een schop met een recht blad. 

Snoeischaar

tuinieren basisset

Met de snoeischaar kun je takjes en bladeren knippen. De schaar moet gemakkelijk open en dicht gaan, zodat je vlot kunt snoeien. Net zoals de gewone schaar heb je hier ook scharen voor linkshandigen.

Handschoenen

tuinieren basisset

Tuinhandschoenen zijn een must als je bijvoorbeeld rozen moet snoeien, anders zit je in geen tijd onder de schrammen. Maar met je blote handen tuinieren is ook een zaligheid, want er zit een goede bacterie in de grond. Die geeft je serotonineniveau, het gelukshormoon, een boost. 

Je wordt dus gelukkiger van tuinieren en het is goed voor je fysiek én je humeur.

Spitvork

tuinieren basisset

Een spitvork is een goede tool om in de grond te graven zonder wortels te beschadigen. Je behoudt de eerste 10 tot 15 centimeter grond, want daar zitten de meest vruchtbare bestanddelen. Met je spitvork kun je dieper in de grond en tast je de eerste laag dus niet aan omdat de vork lang is. Ideaal om aarde op te tillen en los te maken in beplante zones.

Grasmaaier

tuinieren basisset

Er zijn verschillende soorten grasmaaiers. Kies de juiste voor je gazon.
Heb je een kleine tuin? Kies de elektrische maaier of anders een grasmaaier die werkt op batterijen. Heb je een grote tuin? Ga dan voor een benzinemaaier of ook heel handig: een robotmaaier. De maaier is ecologischer en maakt geen lawaai.

Hoe je je tuinmateriaal het best verzorgt? Dat vertelt tuinjournaliste Laurence je!

 

Lees nog meer over tuinieren:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content