Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Soorten sla uit de moestuin: zaaien, oogsten en opeten

Aan de slag gaan met de oogst uit je moestuin: wat fijn! Met de tips van Wim Lybaert zaai jij als een pro én maak je binnenkort de lekkerste gerechten met je eigen groenten. Lees hier Wims beste weetjes over sla:

Sla kweken is simpel

Wim Lybaert: “Sla is een echte groente voor beginners: zaaien, water geven, (een beetje) wieden en klaar. Staar je niet blind op klassieke kropsla, maar maak het spannend met snijsla, pluksla, krulsla, rucola, batavia … Zaai elke twee weken wat bij, en je hebt zeven maanden lang verse sla op je bord.

Er zijn enorm veel verschillende slasoorten! Niks leukers dan je moestuin inlopen en je eigen salade samenstellen. Die is ook altijd lekker vers en knapperig!”

Getty Images

Moestuintips

 • “Oogst snijsla vanaf 10 cm hoogte, snij kropsla af zodra je een krop voelt. Je kunt van kropsla ook gewoon systematisch de buitenste bladeren plukken.”
 • Sla heeft de neiging om door te schieten bij warm weer. Zorg eventueel voor schaduw en geef voldoende water.
 • Hartje zomer wil slazaad soms niet kiemen omdat het té warm is. Stop het dan eerst een nachtje in de koelkast. Heb je maar een klein gezin, kweek dan minikropjes als little gem. Zaai vanaf juli wintersla zoals radicchio rosso, groenlof, andijvie en veldsla.
 • Let op: Slakken zijn dol op sla, dus strooi ecologische korrels. Wied ook regelmatig en geef water bij droog en heet weer.”

Zo begin je eraan

 • Zaad tot oogst: snijsla 5 weken, kropsla 8 tot 10 weken
 • Zaaien: maart (onder glas), april tot eind september (volle grond)
 • Planten: april tot eind september
 • Oogsten: april tot eind november
 • Bewaren: oogst à la minute. Bewaar overschot maximaal 3 dagen in een vochtige handdoek in de koelkast.

Sla in de keuken

Wim Lybaert:

 • “Oorspronkelijk werd sla helemaal niet gekweekt voor de blaadjes, die toen nog erg bitter smaakten, maar voor de olierijke zaden. Als de Egyptenaren al sla aten, dan was het nooit rauw, maar wel gekookt of gestoofd. Het bordje sla zoals wij dat kennen, werd pas door de Romeinen geïntroduceerd.
 • Ja, de Romeinen aten écht Romeinse sla, al waren die kroppen ruim vijf keer groter dan de kleine little gems die we nu kennen. IJsbergsla werd dan weer wel speciaal gekweekt om onder een berg ijs te worden vervoerd.
 • De volgende eeuwen nam sla een hoge vlucht en werden er almaar zoetere en zachtere soorten ontwikkeld, onder andere onder impuls van Nederlandse kwekers. Onze sla van vandaag verschilt niet zoveel van die uit de 18de eeuw, al zijn er ondertussen jammer genoeg vele honderden lokale variëteiten verdwenen. Elke regio had wel haar eigen slasoort, soms was die zelfs eigen aan een bepaald dorp.
 • Sla kun je rauw eten, maar is ook lekker gestoofd of in soep.”

6x sla op je bord

Moestuinlectuur

‘Mijn Oogst’ -Wim Lybaert, Standaard Uitgeverij

Uit Libelle Lekker 4/2020

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content