Getty Images

Spot jij deze 6 vogels deze winter in jouw tuin?

Door De Redactie

Zelfs in de somberste winter ontdek je leven, hoop en kleur, als je maar goed kijkt en luistert. Naar deze vogels bijvoorbeeld. Groot of klein, elk hebben ze hun eigen, spetterend karakter.

Winterkoning

winterkoning
Getty Images

Ook al verstopt de winterkoning zich, zijn ratelende waarschuwingsroep is duidelijk genoeg, en zijn vlammend intense zang is nog doordringender. Het is moeilijk te begrijpen dat zo’n klein lichaampje zoveel geluid kan produceren.

Huismus

huismus
Getty Images

Elke keer als je langs een kwetterende struik loopt en de spraakwaterval van de huismussen hoort, voel je je een beetje warmer worden vanbinnen. Huismussen zijn zo oprecht sociaal dat ze eigenlijk niet in staat zijn om stil te zijn.

Witte kwikstaart

witte kwikstaart
Getty Images

In oude boerenalmanakken speelt de witte kwikstaart een rol. Als je de eerste witte kwikstaart van de lente op een dak zag zitten, werd er gezegd dat de oogst overvloedig zou zijn; als je hem op de grond zag zitten, werd het een slechte oogst.

Merel

merel
Getty Images

Veel mensen vinden de zang van de merel melancholiek. Maar zit melancholie niet vooral in het oor van de toehoorder? Is het niet dat kleine steekje dat je in je hart voelt als je nadenkt over de vluchtigheid van schoonheid en leven? Precies datgene waarover de merel met zoveel precisie lijkt te zingen…

Roodborst

huismus
Getty Images

Het lijkt wel of het roodborstje is ontworpen om van te houden. Zijn rechtopstaande houding en de huppelende sprongetjes geven de vogel zo’n levendige uitstraling dat je, wanneer je hem ziet, zelf wat meer rechtop gaat staan en iets lichter loopt.

Pimpelmees

Pimpelmees
Getty Images

Alles wat ze doen is snel, kort, abrupt, als vlammetjes die flakkeren in sterke windvlagen die vanuit alle richtingen komen. Het is verrassend als je leest dat een pimpelmees elf jaar oud kan worden! Wat een duizelingwekkende som van momenten, reacties en gevoelens.

(tekst: Mats en Åsa Ottoson)

De tekstjes komen uit ‘Vogels van dichtbij’ (Roine Magnusson e.a., € 29,99, Terra). Een heerlijk warm kijk- en leesboek waarin elke vogelsoort raak wordt getypeerd. Voor iedereen die geboeid, vertederd, verleid wordt door al dat fladderend en kwetterend leven!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content