Onkruid: zo nuttig kan het zijn

Onkruid: zo nuttig kan het zijn
Basket of fresh stinging nettle leaves on wooden table; Shutterstock ID 615564035; Projectnummer/WBS-nummer: -; Uitgave/Naam lesmethode: -; Redacteur/Traffic manager: -; Anders: -

Even genoeg van al dat wieden en schoffelen? Goed zo! Want onkruid heeft ook verrassend goede kanten, zo vertelt Libelles groenexperte Laurence Machiels.

Ken je bodem

Onkruid groeit niet zomaar eender waar. Herderstasje, klein knopkruid, vogelmuur, brandnetels, straatgras en zevenblad nestelen zich het liefst op voedselrijke grond; kleefkruid en kaasjeskruid op heel stikstofrijke grond. Klein hoefblad betekent dat je grond een slechte structuur heeft en ridderzuring en veldzuring wijzen op een zure grond. Hopklaver betekent een kalkrijke bodem. Aan het onkruid ken je dus je bodem.

Voedzaam

Gooi afgemaaide of uitgetrokken heermoes en brandnetels niet weg. Brandnetels vormen prima plantenmest, bomvol magnesium, zwavel en ijzer; snipper ze in de moestuin, doe een handvol in het plantgat van je tomaten, of trek er plantengier van. Heermoesthee vormt een versterkend middeltje tegen schimmelgevoelige planten, zoals floxen.

Vruchtbaar

Brandnetels vormen meterslange wortels én zaaien zich lustig uit. Je kunt ze met een spitvork uitgraven of systematisch afmaaien. Maar heb je een grote tuin, laat dan toch één toefje staan, diverse vlinders leggen er hun eitjes op.

Lekker

Van brandneteltopjes maak je heerlijke lentesoep. Jonge zevenbladblaadjes zijn erg lekker in de sla, gestoofd, in de stoemp of in de quiche. Van de bloemen van paardenbloem maak je siroop en jam. En ook muur en kleine veldkers zijn om van te smullen.

Zeldzaam

Ruim niet te fanatiek op. Durf scheutjes waarvan je niet precies weet wat ze zijn, even te laten staan. Er komen namelijk af en toe ook bijzondere gasten je tuin ingewaaid, zoals inheemse struisvarens, een wilde orchidee of een imposante kaardenbol. Blijkt het mysterieuze scheutje later toch een onkruid, dan kun je het nog altijd uittrekken.

Tekst: Laurence Machiels – Beeld: Shutterstock

Lees meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)