Getty Images

7 planten die goed groeien op arme zandgrond

Bestaat jouw tuin voornamelijk uit droge zandgrond? Dan heb je vast al gemerkt dat sommige planten niet zo uitbundig groeien of bloeien als je had gehoopt. Maar niet getreurd, wij geven je enkele aanraders die wél goed gedijen op arme, zanderige grond. 

7x ideale planten voor zandgrond

Siergrassen

vedergras Stipa

Siergrassen, bijvoorbeeld vedergras (Stipa), zijn dé perfecte planten voor arme zandgrond. Ze hebben weinig water nodig, maar vooral veel zon. Knip ze wel regelmatig bij, want ze zaaien zich snel uit. Wil je siergrassen combineren met andere planten voor een wild ogende tuin? Dan is een prairietuin misschien wel iets voor jou.

Lavendel

lavendel

De meest bekende, bloeiende plant die goed tegen droogte kan, is lavendel. Deze plant bloeit en geurt uitbundig, zelfs op arme grond, waardoor je je tijdens de zomer in Provençaalse sferen waant. Pluspunt: ook de bijen zijn er dol op!

Ezelsoor (Stachys byzantina)

Ezelsoor Stachys byzantina

Dit aaibare plantje is een aanwinst voor iedere tuin. De blaadjes zijn grijsgroen en voelen zacht aan door de kleine haartjes die erop groeien. In de zomer krijgt deze plant roze of paarsachtige bloemetjes, wat mooi combineert met lavendel of Salvia.

Prachtkaars (Gaura lindheimeri)

Whirling Butterflies (Gaura lindheimeri)

Ben je op zoek naar een vaste plant die lang en uitbundig bloeit? Dan is de Gaura lindheimeri ‘Whirling butterflies’ een aanrader. Hij bloeit van juli tot oktober met witte bloemetjes in de vorm van vlinders. De plant staat liever te droog dan te nat, wat hem ideaal maakt voor zandgrond.

Wolfsmelk (Euphorbia)

wolfsmelk Euphorbia

Wolfsmelk is een prachtige plant, maar jammer genoeg is hij wel giftig. Het is dus opletten geblazen met huisdieren en kinderen in de buurt. Er zijn erg veel verschillende soorten, de bloeitijd varieert van april tot juni.

Krentenboompje (Amelanchier)

krentenboompje Amelanchier

Heb je veel plaats in je tuin en wil je graag een boom planten? Dan is het krentenboompje een aanrader. Het is een erg makkelijke soort die weinig eisen stelt aan de bodem. Hij bloeit in april en mei, en geeft daarmee het startsein voor de lente. Er komen ook vruchtjes aan die eetbaar zijn. Daarnaast kleurt het blad in de herfst mooi rood/oranje, wat een prachtig kleurenpalet oplevert.

Schoenlappersplant (Bergenia)

Schoenlappersplant Bergenia

De schoenlappersplant bloeit van maart tot mei met donkerroze bloemetjes en heeft mooie, gegolfde bladeren die ‘s winters groen/paars kleuren. Het is een erg gemakkelijke plant die zowel in de zon als in halfschaduw kan staan.

Ook leuk om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content