@Getty Images

Paardenbloemen: een lekker cadeautje uit de tuin

Vergeet die kwalijke reputatie van de ‘pisbloem’. De paardenbloem is een veelzijdig ‘onkruid’ dat je van blad tot stengel kunt opeten én ja: het is lekker!

Wildpluk uit eigen tuin

Ga eens op paardenbloemenjacht in je tuin en kom terug met een mandje lekkers. De bloemen en blaadjes kun je zowel rauw als gekookt eten. De bloemen smaken iets zoeter en de blaadjes, ook wel molsla genoemd, geven een licht bittere maar smakelijke toets aan een frisse salade.

Ook de wortel kun je raspen of roosteren voor in een soep of omelet. Waarom je ze op je bord zou leggen? Omdat ze echte vitaminebommetjes zijn, natuurlijk!

paardenbloemen eten
@Getty Images

Op een zonnige lentedag

Een tip om mee te scoren: zet deze lente of zomer een karaf ijskoud water op tafel met daarin enkele paardenbloemen. Dat oogt niet alleen schitterend, maar geeft het water ook een friszuur aroma.

Groenjournalist Charlotte maakt ook lekkere limonade van paardenbloemen:

Zo maak je het:

Voor ongeveer 2 liter:

 • 100-tal paardenbloemen
 • Ongeveer 3 liter water
 • 750 g (riet)suiker
 • sap van 2 citroenen
 1. Rits de gele bloemblaadjes van de stelen. We gebruiken enkel de gele blaadjes want het groen smaakt te bitter. Overgiet ze met water tot ze net onder staan en laat 24u infuseren.
 2. Giet de volgende dag het mengsel in een vergiet en door een droge theedoek om alle restanten te verwijderen en enkel sap over te houden. Het sap kook je samen met de suiker en het sap van de citroenen. Laat even inkoken. Nu heb je een paardenbloemensiroop (de siroop is zeker niet stroperig. Indien je dat wil, gebruik dan minder water).
 3. Je kunt de siroop naar eigen smaak aanlengen met (spuit)water. Paardenbloemlimonade smaakt honingachtig dus een lepeltje ervan past ook perfect bij een kopje thee. Of maak er een originele cocktail van!

Een receptje voor paardenbloemengelei

In Frankrijk is het dan weer heel normaal om bij kazen paardenbloemengelei te eten. Hij is ook lekker bij gebakken kip of gewoon op een stukje vers brood.

paardenbloem eten
Paardenbloemengelei @Getty Images

Dit heb je nodig:

 • 200 g paardenbloemen
 • 1/2 citroen
 • 450 g geleisuiker

Zo maak je het:

 1. Voor deze gelei heb je enkel de gele blaadjes nodig. Schuif dus met een mes alle gele bloemen van het groene blad en verwijder alle groene kelkblaadjes en stelen.
 2. Probeer de blaadjes niet te wassen, anders verliezen ze hun smaak.
 3. Kook de bloemblaadjes in een halve liter water.
 4. Rasp de schil van een halve biocitroen en pers het sap uit.
 5. Voeg de rasp van de citroen toe aan de kokende blaadjes en laat 15 minuten meekoken.
 6. Leg een fijn geweven propere theedoek in een vergiet en zeef de massa.
 7. Masseer met een pollepel zachtjes op de massa om zo al het sap eruit te krijgen.
 8. Vul het paardenbloemvocht aan tot 300 milliliter en voeg het citroensap toe, samen met de geleisuiker. Breng zachtjes aan de kook en laat vier minuten koken.
 9. Schuim regelmatig af met een schuimspaan om een mooie heldere gelei te krijgen.
 10. Giet een druppel van de gelei op een koud bordje; als ze direct stolt dan is ze goed.
 11. Giet de gelei in een schone pot en laat op de kop afkoelen.

(recept uit Landleven magazine)

paardenbloemengelei
@Getty Images
Probeer jij het uit? Smakelijk!
 

Dit vind je vast ook interessant:

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content