Onkruid bestrijden en voorkomen: tips van onze tuinexpert

Onkruid bestrijden, het is een klusje waar geen enkele tuinier aan ontsnapt. Maar hoe pak je dat best aan zónder gebruik te maken van agressieve bestrijdingsmiddelen? Tuinexpert Laurence toont hoe het op een efficiënte én milieuvriendelijke manier kan!

Onkruid voorkomen op je terras

Dé truc om je terras onkruidvrij te houden, is door het wekelijks te vegen. In de lente kun je het ook eens flink schuren met fijn wit zand of schrobben met bruine zeep en vervolgens afspoelen.

Vind je toch nog wat onkruid tussen de voegen? Dan kun je er een biologisch bestrijdingsmiddel op spuiten. Het verschil met een chemische onkruidverdelger is dat zo’n biologisch product enkel de delen boven de grond aantast, niet de wortels.

Onkruid op tuinpaden verwijderen

De voegen tussen klinkers van tuinpaden zijn ook een welbekende plaats voor onkruid. Hier kun je aan de slag gaan met een aardappelmesje of onkruidkrabber, maar dat is een arbeidsintensief werkje.

Als je veel tuinpaden hebt, werkt een onkruidbrander makkelijker én sneller. Die doodt het onkruid op dezelfde manier als een biologische onkruidbestrijder: de bovenste delen sterven af, maar de wortel blijft leven. Let goed op als je met een onkruidbrander aan de slag gaat: gebruik hem niet op een winderige dag en wees extra voorzichtig in de buurt van droog gras.

Heb je grindpaden in je tuin? Dan kun je gebruik maken van een sterfrees met een extra mes. Hiermee ‘rij’ je gewoon over de paden en snij je de wortels van het onkruid af. Doe het op een zonnige dag, dan droogt het onkruid snel uit.

Onkruid in gazon bestrijden

Sommige onkruiden, zoals paardenbloemen, hebben een lange penwortel die diep in de grond zit. De enige manier om ze weg te krijgen, is door ze uit te steken met behulp van een onkruidsteker.

Ook regelmatig schoffelen is een efficiënte manier om onkruid weg te houden tussen je planten. Op deze manier beschadig je telkens de wortel van het onkruid en put je het uit.

Extra do’s en don’ts

  • Wees onkruid telkens een stapje voor. Hoe jonger de sprietjes, hoe gemakkelijker het te bestrijden is. Doe dus regelmatig een controlerondje door de tuin, en grijp in waar nodig.
  • Gebruik NOOIT zout, azijn of bleekwater om onkruid te bestrijden. Het is slecht voor de planten, het grondwater en voor insecten.
  • De pluisjes van een paardenbloem bevatten wel duizenden zaden, die zich vervolgens uitzaaien over de rest van je tuin. Laat dit soort onkruid dus zeker niet in zaad komen, maar haal het zo snel mogelijk weg.

Meer video’s met Laurence:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!