Uitstap van de week: wandelen door de groene oase van Antwerpen

Uitstap van de week: wandelen door de groene oase van Antwerpen
© Provincie Antwerpen

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week wandelen we in Deurne door het grootste park van ‘t stad.

Rivierenhof: een schatkamer vol verrassingen

Het provinciaal domein Rivierenhof in Deurne is een ideale plek voor kleine en grote wandelingen, en niet alleen voor stadsbewoners! Het is liefst 132 hectare groot – het grootste park in de stad Antwerpen – en achter elke hoek valt wel iets te beleven. Je kunt er trouwens ook makkelijk met de rolstoel doorheen. Een goede raad: gebruik zeker de brochure met plannetje voor deze wandeling (zie ‘Praktisch’).

Onze uitstap start aan het mooie Kasteel Rivierenhof met de spiegelvormige vijver. Tijdens je tocht zul je allerlei beelden tegenkomen, zo zie je aan het eind van een beukendreef in de verte al een Atlasbeeld. Wat je nog zoal tegenkomt? Bij het vertrek meteen al een gloednieuwe (2018) speeltuin, met toestellen uit natuurlijke materialen. In de winter kijk je hier van het ene kasteel – Rivierenhof – naar het andere – Sterckxhof. Iets verder ligt het intussen bekend geworden Sprookjeshuis, waar kinderen elke zondag naar verhalen kunnen komen luisteren.

Vanzelfsprekend zie je hier op je weg ook bijzondere planten en bomen, waaronder een doodsbeenderenboom, een kurkeik, een amberboom en een treurbeuk. Aan de geurtuin staat een vorstbestendige citrusplant met in de zomer geurige vruchten, de Poncirus trifoliata. Nog een stop is de schuilhut aan de vijver, vanwaar je kasteel Sterckxhof kunt zien, maar ook allerlei watervogels. Je blijft verder een hele tijd het water volgen; kans genoeg voor allerlei waarnemingen. Uiteindelijk kom je aan bij het Openluchttheater, dat nog altijd in gebruik is.

Dan gaat de weg door het ecologische gedeelte van het park, een plek met allerlei zeldzame planten waar zo weinig mogelijk wordt ingegrepen. Met de rolstoel of kinderwagen moet je hier wel een kleine omweg maken. Verder kom je nog langs de kinderboerderij, een rozentuin, de kweekserres, een bijenhal en een ijskelder, waar in de winter vleermuizen slapen. Zo kom je uiteindelijk terug aan bij het kasteel en de grote dreef. In het restaurant kun je terecht voor een welverdiend drankje en/of hapje.

Ook leuk

Rivierenhof heeft ook een 10 km lang looppad. Op 9 februari wordt hier vanaf 9.30 uur de traditionele Valentijrun gelopen, al dan niet in passende outfit (zie foto). Inschrijven kan tot 7/2. Voor bijkomende informatie over de run kun je hier terecht. Inschrijven kan hier.

Nog andere wandel- en fietsuitstappen in Rivierenhof vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Kasteel Rivierenhof, Turnhoutsebaan 244, 2100 Antwerpen. Open 6.30 uur tot 22.30 uur
  • Afstand: 4 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg ter plekke de aanwijzingen op de rode paaltjes en in de brochure
  • Extra info: De brochure van deze wandeling kun je hier downloaden, of ze vragen aan de infobalie van Rivierenhof, Turnhoutsebaan 246.

Beelden: Provincie Antwerpen

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)