Uitstap van de week: wandelen door de Scheldepolders

Uitstap van de week: wandelen door de Scheldepolders

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: een wandeling door groene polders boven de stad Antwerpen.

Langs grenzen van stad, rivier en land

Dit is een van de wandelingen door de 14 groene landschappen rond de Stad Antwerpen. Een van de kortste bovendien, maar perfect om iets meer dan een uur lang een frisse neus te halen. We zitten vlak tegen de grens met Nederland. Tot de 16de eeuw bestond dit gebied vooral uit slikken en schorren. Vanaf de 17de eeuw werd het ingedijkt en ontwaterd tot vruchtbare Scheldepolders. Je start in Zandvliet op de Antwerpse baan, maar slaat al snel de velden in. Daar ontdek je een opvallend kasteel, in de 19de eeuw gebouwd door de Antwerpse zeilfabrikant Kums. De Duitsers verlaagden om strategische redenen de toren tijdens WOI.

Het kasteel werd in de 19de eeuw gebouwd door Edouard Kums, een Antwerpse zeilfabrikant. (c) Stad Antwerpen

Rond Zandvliet werd in de 17de eeuw een militaire versterking gebouwd, met een wal in een typische stervorm. Daar zie je vandaag nog maar kleine stukjes van terug. De weg volgt twee van de zeven punten van de vroegere versterking. Dan gaat het richting Schelde-Rijnkanaal, met een breed uitzicht op het water. De straatnaam Zoutedijk wijst er al op: hier lag vroeger een dijk tegen overstromingen van de Schelde. De dijk bestond tot in het midden van de 20ste eeuw en verdween bij de aanleg van het Kanaaldok. Het kanaal tussen Antwerpen en Rotterdam werd in 1975 aangelegd. Dit is een ideale plek om vogels te spotten.

De weg volgt een tijdlang de vroegere wallen rond Zandvliet, waarvan vandaag nog weinig te vinden is. (c) Stad Antwerpen

Je laat het water achter je en komt terecht in een brede open ruimte waar heel veel akkers liggen. Verschillende landschappen volgen elkaar op: van een droog, zanderig milieu over natte polders met een kleibodem naar een rivierhabitat. Dat is uniek in Antwerpen, daarom vind je hier een grote dierenrijkdom. Onderweg zie je nog de historische molen waarnaar deze plek – Molenakker – vernoemd is.

De Molenakker is een van de vruchtbaarste polders. De naam komt van de historische molen die je er ziet. (c) Stad Antwerpen

Dit is een van wandelroutes die de Stad Antwerpen organiseert in elk van de 14 groengebieden. Een beschrijving van deze en de 13 andere wandelingen en de downloadbare brochures voor elke uitstap vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Infototem op de Antwerpse baan tussen nr. 375 en nr. 380, 2040 Zandvliet/Antwerpen
  • Afstand: 5,2 km
  • Periode: altijd uitvoerbaar
  • Traject: zie brochure (hieronder)
  • Extra info: de brochure van de route met kaartje en uitleg vind je hier. Een gpx-file vind je op routeyou.com.

Coverbeeld: Stad Antwerpen

Deze uitstapjes vind je vast ook leuk:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)