5x vleermuizen spotten tijdens Nacht van de Vleermuis

5x vleermuizen spotten tijdens Nacht van de Vleermuis
Bats leave a cave in Calakmul Biosphere Reserve, Campeche state, Yucatan Peninsula, Mexico

In kleine spleten, kieren en gaten schuilen vele oogjes, die van vleermuizen. Toch hoef je niet bang te zijn voor deze vliegende zoogdiertjes! Meer nog: leer ze met het hele gezin van naderbij kennen tijdens de Nacht van de Vleermuis.

Nacht van de Vleermuis op 30 en 31 augustus

Wist je dat er in België 21 soorten vleermuizen leven? In Vlaanderen vind je er nog 17 van de 21, want jammer genoeg gaan ze er allemaal op achteruit, of zijn ze zelfs bijna uitgestorven.

Om die reden organiseert Natuurpunt – samen met de Vleermuizenwerkgroep en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) – overal in Vlaanderen de Nacht van de Vleermuis. Om het belang van de ongevaarlijke, maar bedreigde diersoort in de kijker te zetten.

Weetjes over de vleermuis

Ze vliegen niet in je haar, veranderen niet in een vampier en zijn helemaal niet agressief. Deze en nog andere nuttige weetjes lees je hier:

Natuurlijke insectenverslinders

Afhankelijk van de soort weegt een vleermuis tussen 5 en 25 gram, en worden ze tussen 5 en 10 cm groot. Per nacht eet een vleermuis ongeveer een kwart tot de helft van zijn gewicht aan muggen, spinnen en motten. Op een jaar tijd eet een vleermuis van 20 gram zo’n 3,6 kg insecten. Geen betere natuurlijke insectenbestrijders dan deze fladderende zoogdieren dus!

Geen overdraagbare ziektes

Vleermuizen in huizen brengen geen ziektes over. Vleermuizen die overdag aan een muur hangen of op de grond liggen, mag je echter niet met blote handen vastnemen. Contacteer hiervoor een vleermuisdeskundige.

Hoe donkerder, hoe beter

Donkere zolders schrikken dan wel duiven af, vleermuizen vertoeven er graag! Zolders zijn vaak ruim, rustig en ongebruikt, nét wat vleermuizen het liefste hebben.

4x op stap in het donker

Kom nog veel meer te weten over deze zoogdieren tijdens de Nacht van de Vleermuis. Op meer dan 40 locaties kun je je wagen aan een duistere speurtocht met een batdetector, en worden er tal van vleermuisvriendelijke kinderactiviteiten georganiseerd!

 1. Maak een 4 kilometer lange wandeling door de Abdij van Vlierbeek en het provinciedomein. Onderweg laat een vleermuiskenner met batdetector je de geluiden horen die vleermuizen maken met hun sonar. Neem ook zeker een kijkje in de ijskelder van het Heuvelhofpark. Deze kelder werd speciaal voor vleermuizen ingericht als winterslaapplaats.
 2. In Ieper wordt er dit jaar een heuse wandeling georganiseerd, voor groot en klein, waarbij je vleermuizen spot met vleermuisvriendelijke verlichting. De stad plaatste namelijk vleermuisvriendelijke LED-verlicht, wat het spotten éxtra makkelijk maakt. Bij aanvang krijg je een korte uitleg over de vleermuizen en hun habitat, en dan is het aan jou.
 3. Ontdek hun verbazingwekkende leefwereld tijdens de Nacht van de Vleermuis in Zutendaal. Samen met vleermuisspecialist Ger Beckers ga je op zoek in de omgeving van de Lieteberg.
 4. De voorbije jaren vond heel wat onderzoek plaats naar de vleermuizen in het Heidebos, met indrukwekkende resultaten als gevolg. Tijdens de Nacht van de Vleermuis ga je op zoek naar de vleermuizen in het bos.
 5. Naast de traditionele Nacht van de Vleermuis, waarbij je op zoek gaat naar de buitengewone, vliegende zoogdiertjes, nodigen het Rood Klooster en Leefmilieu Brussel je uit op een feestelijke namiddag om kennis te maken met de vleermuis. Op het programma: een namiddag om al spelend te leren en een vooravond die u zal onderdompelen in de magie van de sprookjes. Eens de nacht is gevallen, stellen gepassioneerde gidsen u bij het licht van een krachtige zaklamp en met behulp van detectietoestellen voor ultrasoon geluid voor om te luisteren en te kijken naar de meest voorkomende van de 20 soorten die in Brussel werden geteld.

Nog meer vleermuizen ontdekken per provincie? Die kun je hier!

Zo maak je een (t)huis voor de vleermuis

Liever vleermuizen spotten in eigen tuin? Dat doe je door je tuin zo insectvriendelijk mogelijk in te richten, maar ook deze tips komen van pas:

Hang een nestkast voor vleermuizen

 • Hang de kast op aan een stevige boom. Het liefst op een plaats waar meerdere bomen aanwezig zijn.
 • Hang de kast met de voorzijde naar het zonlicht, zuid of zuidwest. Vleermuizen zijn echte warmteliefhebbers.
 • Hang de kast op een rustige plek, met weinig verstoring.
 • Hang de kast in de luwte.
 • Zorg voor een vrije aanvliegroute. Geen takken of bladeren voor de invliegopening of direct onder de kast.
 • Hang de kast op een hoogte van minimaal 3 meter.
 • Een vleermuiskast kun je het hele jaar door ophangen, maar het liefst voor het voorjaar.
 • Hang meerdere kasten in je tuin. Je vergroot zo het aanbod aan zomerverblijfplaatsen.

Vleermuizen en je huiskat

Heb je een kat als huisdier? Red deze zomer heel wat vleermuislevens door ze een uur voor zonsondergang in huis te halen. Zo kunnen vleermuizen ongestoord hun slaapplaats verlaten. Vooral vanaf half juni tot eind augustus is dit heel belangrijk, want dat is de periode waarin ze hun jongen grootbrengen!

Bron: Natuurpunt. Beeld: GettyImages

Nog meer beestig nieuws:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)