Zo maak je komaf met scheerbultjes

Zo maak je komaf met scheerbultjes
Getty Images

Terwijl sommigen kiezen voor een waxbeurt of andere manier van ontharen, grijpen de meesten naar een scheermesje om haartjes weg te halen. Makkelijk en snel, maar soms kunnen vervelende scheerbultjes opduiken. Wat doe je eraan?

Scheerbultjes: zo ontstaan ze

Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het groeien weer omkrullen en in je huid prikken. De haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, maar toch vangen ze makkelijk bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een kleine ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken.

Afbeelding: Gillette

Scheerbultjes behandelen, hoe doe je dat?

Scheerbultjes zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel voor wat ongemakken zorgen. Denk maar aan pijn en jeuk. Zo maak je er komaf mee:

  • Gebruik een milde scrub voor je begint te ontharen. Dat zal het vuil en de olie van je huid weghalen én haartjes die vastzitten vrijmaken. Daardoor kun je vlot scheren.
  • Gun je huid even rust en scheer slechts om de twee à drie dagen. Als je elke dag onthaart, irriteer je de scheerbultjes, waardoor er alleen maar meer zullen verschijnen.
  • Is je huid aan de gevoelige kant? Scheer dan met de haarrichting mee. Dit geeft misschien een iets minder glad resultaat, maar veroorzaakt wel minder irritatie.
  • Gebruik een goede scheergel of een ander ontharingsproduct. Droog scheren doet meer kwaad dan goed. Is je scheerproduct net op? Geen nood: een dotje haarconditioner of dit product uit je keukenkastje werkt net zo goed.
  • Vervang je scheermesje als het bot is. Er blijven bovendien een hele hoop bacteriën achter in het mesje, die in contact komen met de haarzakjes en zo scheerbultjes kunnen veroorzaken.
  • Druk niet te hard op het mesje, anders ga je ongelijkmatig over je huid en krijg je wondjes.
  • Ga ook niet te dikwijls over hetzelfde stukje huid.
  • Dep je huid droog met een schone handdoek en gebruik een verzachtende crème om te hydrateren.

5x flaneren met die mooie benen

1 Pearl Scrub Douchecrème

scheerbultjes

Deze peeling met berkenblad-extract, bio-sesamolie en abrikozenpitolie, bevat ultrafijne scrubparels die dode huidcellen weggommen en je huid verzachten, zónder te beschadigen (Weleda, € 9,99).

2 Silhouette Lichaamsolie

scheerbultjes voorkomen

Deze olie van het Belgische, natuurlijke merk MakeSenz beschermt de huid tegen huidveroudering dankzij een antioxiderende werking, maar hij kan nog veel meer dan dat. Hydrateer je huid, geef jezelf een deugddoende massage of gebruik ‘m tijdens het scheren om het mesje beter over je huid te laten glijden (MakeSenz, € 20).

3 Safety Razor

scheerbultjes

Er zijn zoveel manieren om je badkamerritueel duurzamer te maken. Herbruikbare watjes, verpakkingsvrije beautyproducten en een herbruikbaar scheermesje in huis halen, bijvoorbeeld. Handig in gebruik, beter voor het milieu en goed voor je portemonnee, want deze mooierd gaat jaren mee! (SQÓN, € 44,95)

4 Solide Scheerzeep

Al eens een scheerblokje geprobeerd? Dit exemplaar is handgemaakt met natuurlijke en biologisch gecertificeerde ingrediënten. Maak ‘m nat, wrijf hem over je huid en geniet van een voedende, schuimende scheercrème (Lamazuna, € 12,50 bij Kudzu).

5 UreaRepair PLUS Body Lotion

scheerbultjes

Deze body lotion, verrijkt met urea en ceramiden, hydrateert intensief en laat je huid heerlijk zacht en soepel aanvoelen. De lotion bevat een delicaat parfum, speciaal ontwikkeld om geen irritatie te veroorzaken (Eucerin, € 19,90 bij Pharmamarket).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)