© Lynn Van Baelen

Ontmoet Corina (50), de enige vrouwelijke boswachter van Vlaanderen

Door Diny Thomas

Tien jaar geleden telde Vlaanderen meer dan honderd boswachters, vandaag nog maar vijfentachtig waaronder één vrouw: Corina. Lees hier het verhaal van de enige vrouwelijke boswachter van Vlaanderen.

Corina, de enige vrouwelijke boswachter

Corina (50) ging naar de middelbare tuinbouwschool en behaalde later het getuigschrift Bosbouwbekwaamheid. Na haar studies werkte ze eerst in een vogelopvangcentrum, later bij Natuurpunt. Sinds 2006 is ze boswachter bij het Agentschap voor Natuur en Bos, en dat in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Niet zoals in de tekenfilms

vrouwelijke boswachter
Foto: Lynn Van Baelen

“Een boswachter, dat is een norse man met een jachtgeweer onder de arm, die driftig rondloopt in het bos en mensen berispt voor het minste. Je ziet het dikwijls in tekenfilms, maar dat plaatje klopt van geen kanten. Kijk maar naar mij. (lacht) Ik heb geen jachtgeweer, wel een wapenstok en pepperspray. En maar goed ook, want ik ben dikwijls alleen op pad. Dat is, zeker als vrouw, niet altijd evident. Ik moest maar eens de verkeerde op de vingers tikken en aangevallen worden. Maar gelukkig heb ik mijn ‘wapens’ nog nooit moeten bovenhalen.

Soms moet ik de mensen weleens een opmerking geven, of erger, op de bon slingeren omdat ze hun hond niet aan de leiband hebben, of omdat ze een leeg blikje op de grond gooien. Dat is nooit prettig, maar het moet.

Het bos, mijn thuis

De laatste zestien jaar heb ik met lede ogen moeten aanzien hoe mijn bos, een stukje van het Nationaal Park Hoge Kempen – het enige nationale park in ons land, trouwens – meer en meer te lijden kreeg.

Niet alleen onder de duizenden bezoekers, maar nog meer onder de klimaatopwarming. Vooral de snikhete zomers met hun warmteonweders zijn altijd spannend. Wat als de bomen het begeven in de storm?

Wat als de heide in brand vliegt? Nachten lig ik ervan wakker. Gelukkig is het nu volop herfst, een van mijn lievelingsmomenten. Ik herinner me nog goed dat ik enkele jaren geleden eens door de heide wandelde, en het krakende gras onder mijn voeten een bende velduilen deed opschrikken. Geweldig om te zien!

En onlangs kwam ik op één ochtend een jonge vos, drie everzwijnen en een slangenarend tegen. Als je al dat leven ziet, weet je dat je het als boswachter niet slecht hebt gedaan.”

Wat doet een boswachter?

Een boswachter is de beheerder van een stuk bos. Hij of zij waakt over het gebied en let erop dat de rust van de dieren en planten niet verstoord wordt. Vaak geeft een boswachter ook voorlichting en excursies aan mensen die ‘hun’ stukje bos willen bezoeken.

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content