Zo kun je zelf bloemenzaadjes oogsten en bewaren

Zo kun je zelf bloemenzaadjes oogsten en bewaren
© Getty Images

Zelf zaden oogsten en bewaren is een makkelijke én goedkope manier om meer bloemen in je tuin te krijgen. Hoe je dat precies aanpakt, leggen we je hieronder haarfijn uit: 

Zaden oogsten en bewaren: zo pak je het aan

Oogsten

Na de bloei, in de nazomer, produceren bloemen zaadjes die je kunt oogsten. Zodra de bloemen en zaaddozen droog zijn, ze zijn dan meestal gelig of bruin van kleur, kun je ze afknippen. Doe dit op een droge, zonnige dag en oogst alleen zaadjes van gezonde en sterke planten die niet zijn aangetast door schimmels of andere ziekten. De afgeknipte bloemen en zaaddozen stop je dan best in een papieren zak om ze nog verder te laten drogen.

Drogen

Het is belangrijk dat de zaadjes goed droog én schoon voor je ze opbergt. Je kunt de afgeknipte bloemstengels een paar weken laten drogen in de papieren zak, of je kunt ze uitschudden op een groot blad papier en de zaadjes aan de lucht laten drogen. Leg ze daarvoor op een droge, warme plek in huis.

Om de zaadjes schoon te maken, verwijder je het omhulsel waarin ze zijn gegroeid. Dat doe je door de zaden voorzichtig in je handen te wrijven, erop te blazen of ze door een keukenzeef te halen.

Bewaren

Eens de zaden goed droog zijn, is het van belang om ze goed op te bergen zodat je ze volgend seizoen opnieuw kunt zaaien. Bewaar ze niet los in een plastic doosje of zakje, want dat wordt vochtig en veroorzaakt schimmel.

Stop de zaadjes eerst in een papieren zakje, koffiefilter of envelop en schrijf de naam van de bloem en de datum op de verpakking. Doe de zakjes in een luchtdicht potje en zet dat op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Zo blijven je zaadjes jarenlang kiemkrachtig!

Dit is ook iets voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)