© Getty Images

Zijn je groentezaden nog goed? Doe de kiemtest!

Zaadjes voor (eetbare) planten en bloemen verliezen mettertijd hun kiemkracht en zullen soms zelfs helemaal niet meer ontkiemen. Hoe controleer je of ze nog goed zijn? Lees er hieronder alles over:

Hoelang blijven groentezaden goed?

De exacte houdbaarheid van zaadjes is voor alle groenten verschillend. Zo blijven zaden van pastinaak ongeveer twee jaar goed, terwijl je tomatenzaadjes tot wel tien jaar kunt bewaren. Een kleine greep uit het groenteassortiment:

1 tot 2 jaar

Uien, prei, lente-ui, pastinaak.

3 tot 5 jaar

Erwten, sla, peulen, bonen, spinazie, radijsjes, bieten, courgette, andijvie, pepers, aubergines, wortelen (max. 3 jaar).

5 tot 10 jaar

Komkommer, meloenen, tomaten.

kiemtest
Getty Images

Hoe weet je of je oude zaadjes nog goed zijn?

Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum, maar de meeste zaadjes zijn ook na die datum nog prima bruikbaar. Je zult wel merken dat de kiemkracht van de zaadjes afneemt. Om te testen of je ze nog kunt zaaien, kun je zelf een kiemtest doen:

Dit heb je nodig voor de kiemtest

  • plastic bakje
  • keukenpapier
  • zaadjes
  • papier en pen

Zo doe je het

  • Leg twee lagen of een vel dubbelgevouwen, vochtig keukenpapier in het bakje en leg de zaadjes erop.
  • Schrijf op een papier welke zaadjes je laat ontkiemen en de datum. Leg dat blad naast het bakje.
  • Dek vervolgens de zaadjes toe met nog een vochtig laagje keukenpapier en zet op de vensterbank.
  • Hou rekening met de verschillende kiemtijden per groente. Sommige kiemen al na een week, bij andere duurt het twee tot drie weken.
  • Als alle zaadjes ontkiemen, zijn ze nog perfect bruikbaar. De zaadjes die niet kiemen, gooi je weg.

Zaden langer bewaren

Zaadjes gaan langer mee als je ze goed bewaart. Je kunt ze in een luchtdicht zakje in de diepvries of koelkast leggen, of trek ze vacuüm en bewaar ze op een koele, donkere plek. Let wel: om zaadjes te bewaren, moeten ze eerst goed droog zijn. Anders gaan ze rotten en zijn ze niet meer bruikbaar.

Meer voor de moestuin:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content