Nu doen: uitlopers van aardbeien planten

Wil je volgend jaar genieten van verse, zoete aardbeien uit de tuin? Dan is nu het moment om de uitlopers van aardbeiplantjes af te snijden en opnieuw te planten.

Uitlopers van aardbeien planten

Wie een aardbeiplant heeft, zal vast al hebben gezien dat er vanaf juni lange, lichtgroene scheuten beginnen te groeien. Dat zijn de uitlopers. Een aardbeiplant kan wel 10 tot 12 uitlopers aanmaken die zich opnieuw wortelen in de grond. Zo wordt je plantje telkens vermeerderd.

Waarop moet je letten?

Om zelf je plant te vermeerderen, laat je de uitlopers best lopen op vrije grond of in een bloempot. Zo zullen ze voldoende sterk zijn tegen eind augustus zodat je ze kunt afknippen van de moederplant. Ze hebben dan wortels gevormd die sterk genoeg zijn om zelf te overwinteren. Als je ze in de volle grond plant, laat dan 30 à 40 cm afstand tussen de plantjes en zo’n 50 cm tussen de rijen. Plant ze ook niet te diep en geef direct water na het aanplanten.

aardbeien uitlopers planten
Getty Images

Wil je je plant niet vermeerderen? Knip dan wekelijks de uitlopers van je plant af. De scheuten vragen anders te veel energie en dat gaat ten koste van de vruchtvorming van de moederplant.

Tips om je aardbeiplant te verzorgen

  • Geef je planten, zeker in het begin, voldoende water en meststof.
  • Heb je een moestuin? Zet aardbeiplantjes dan naast knoflook, kropsla, radijs, spinazie, of wortel. Hou ze liever uit de buurt van koolsoorten, want aardbeiplanten trekken witte koolvliegjes aan.
  • Vogels zijn dol op aardbeien. Span daarom een vogelnet over je planten of zet er andere afschrikmiddelen tussen.
  • Aardbeien houden niet van te natte grond. Zorg dus voor een goede drainage als je planten in een pot staan. Wil je je plantjes in de volle grond zetten, maar is die weinig waterdoorlatend? Wacht dan met planten tot het voorjaar.
  • Er bestaan twee soorten aardbeiplanten: zomerdragers en doordragers. Zomerdragers, of zomerbloeiers, geven gedurende een korte periode veel vruchten. In die periode (3 tot 4 weken) moet je je plantje goed in de gaten houden, want de grond wordt dan extra belast. Doordragers geven voor een langere periode vruchten, maar vragen wel wat extra werk. Je moet je plant voor lange periode goed in balans houden en regelmatig water geven, bemesten, oogsten en scheuten of bladeren wegnemen.
  • Om uitdroging van de grond tegen te gaan, kun je een laag mulch rond je planten leggen. Een laagje stro is een goed idee: het voorkomt niet alleen dat vruchten die op de grond liggen gaan rotten, het beschermt je plant ook tegen schimmels.
  • Aardbeiplanten zijn doorgaans winterhard, maar als het hard en langdurig vriest kunnen ze wel schade oplopen. Om vorstschade te voorkomen kun je de planten in volle grond afdekken met stro of noppenfolie. Plantjes in pot kun je binnen zetten.

Meer moestuintips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content