Sad girlfriend missing her boyfriend touching with her hand the empty side of the bed; Shutterstock ID 324604055

5 tips die het leven zonder partner iets makkelijker maken

Door Rani Merckx

Hoe vul je de leegte als je partner er niet meer is? De antwoorden van onze lezeressen waren heel divers: sommigen halen hun geluk en plezier uit dingen die voor de hand liggen, anderen zoeken het iets verder.

Schaf een huisdier aan

Na een relatiebreuk zoeken we iets dat de leegte die onze wederhelft achterliet, opvult. Iets dat het gezelschap vervangt. Wat is hier beter voor dan een huisdier? ‘De beestjes staan je steeds vrolijk op te wachten wanneer je thuis komt en geven je het gevoel dat je niet alleen ben,’ vertelt Linda Willems (48). Geef toe, iemand die steeds blij is je te zien. Alleen maar voordelen!

Zoek een leuke hobby

Marleen Collin (65) is beeldhouwster. Na haar scheiding stak ze meer tijd in haar kunstwerken en schafte ze een slijpschijf aan. ‘Na deze aankoop had ik geen man meer nodig’, lacht ze. Wanneer je een bezigheid vindt waarvan je kunt genieten, wordt het makkelijker om met het gemis om te gaan. Voordelen: je hebt meer tijd voor jezelf en werkt aan projecten die je zelf belangrijk vindt.

Marleen
Marleen besteedt haar tijd aan beeldhouwen.

Leer zelf de handen uit de mouwen te steken

Renild Arras (58) is altijd alleen geweest en heeft naar eigen mening geen partner nodig. ‘Ik heb geleerd hoe ik alles moet doen. Ik kan met een boormachine overweg en ben niet bang om mijn handen vuil te maken’, verklaart ze. Je leert je plan trekken, zonder man. Een lamp vervangen, gordijnen ophangen of een nieuwe laag verf op de muren. Na verloop van tijd leer je het allemaal zelf.

Organiseer eens een girlsnight

Margurite Cordemans is 84 en nam drie jaar geleden afscheid van haar echtgenoot. ‘Overdag weet ik me wel bezig te houden, maar ’s avonds wordt het moeilijk en mis ik hem. Alleen goede vrienden kunnen dit opvangen en daarom organiseer af en toe een girlsnight met vriendinnen. Prima manier om je niet zo alleen te voelen.’

Margurite
Margurite vindt veel steun bij goede vrienden.

Doe-het-zelf

Mis je het gezellig knuffelen? Ook de affectie die je krijgt van een partner kun je vervangen. Organiseer eens een Upperdare party met enkele vriendinnen. Zo kun je allerlei verwenproducten ontdekken terwijl je op je gemak geniet van een avondje in goed gezelschap.

 

Gastredacteur: Anouk Haleyt

Partner Content