De

Groeten uit Zweden: “Het wordt een staycation in ons nieuwe thuisland deze zomer, met ons vieren”

De

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Een staycation in het prachtige Småland

De plannen voor deze zomer? Heel hard genieten van ons nieuwe huis, en dat geluk delen met zoveel mogelijk vrienden en familie. Het ontwerp voor een kleine stuga in de tuin lag klaar, de eerste bezoekjes waren gepland. Helaas gooit het coronavirus roet in het eten en bereiden we ons mentaal voor op een staycation met ons vieren.

Het idee van een staycation vinden we helemaal prima. Voor we officieel verhuisden, ruilden we al enkele jaren in de zomer ons Belgisch huis voor eentje in Zweden. Huisruil bleek al gauw een vorm van reizen die in de smaak viel bij het hele gezin. Het is niet enkel budgetvriendelijk, je hebt alles bij de hand en je komt in een gewone woonbuurt terecht in plaats van in een vakantiepark. Onze zomervakanties bestonden jaar na jaar uit op ontdekking gaan in de buurt, fijne wandelingen maken, zwempartijtjes in een nabijgelegen meer en barbecueën in de tuin van ons ruilhuis. Wel, laten we dat gewoon opnieuw doen deze zomer, maar dan in eigen streek. De ideetjes om de tuin en het terras zomerklaar te maken zijn al een hele tijd aan het borrelen en ook in de omgeving valt nog zoveel te ontdekken. Wij zijn klaar voor een staycation in het prachtige Småland!

Een échte knuffel, daar keek iedereen erg naar uit

Tot hiertoe verloopt alles volgens het vooropgestelde plan. Maar, en een grote ‘maar’ deze keer, wat met de vrienden en familie? We hadden het ambitieuze – en misschien licht naïeve – plan opgevat om een kleine stuga in onze tuin te bouwen. In de eerste plaats zodat de grootouders, die nu genieten van hun welverdiende pensioen, voor een langere periode op bezoek zouden kunnen komen. De kinderen – en wij ook natuurlijk – missen de speelnamiddagen, uitstapjes en familie-etentjes met de oma’s en opa. Vertellen hoe het er hier aan toegaat, wat ze op school hebben geleerd of hoe fijn ze hebben gespeeld met de kinderen in de buurt kan perfect via de telefoon of videochat, maar een échte knuffel, daar keek iedereen erg naar uit.

Ook van vrienden en kennissen kregen we verschillende mailtjes met de boodschap dat Zweden dit jaar op hun vakantieplanning stond, iets wat we alleen maar konden toejuichen. Op de vraag of een bezoekje erin zat, antwoordden we volmondig en zonder enige twijfel ja. Zo graag! We keken er echt naar uit om iedereen terug te zien, lange gesprekken te voeren tijdens de fika of een geïmproviseerde barbecue, de kinderen te laten dollen in de tuin en hen kennis te laten maken met ons nieuwe thuisland. In onze dromen zou de stuga afgewerkt zijn en kon wie wou gerust een nachtje (of meer) blijven slapen.

Maar dat vieze corona-beestje beslist er anders over. De grenzen van de meeste landen zijn gesloten en reizen wordt tot nader order afgeraden. Hoe lang deze maatregelen gaan duren, daar hebben we het raden naar. Feit is dat niemand in deze fase verder kan denken dan morgen of overmorgen. De vakantieplannen van familie en verschillende vrienden worden on hold gezet of nemen een andere wending. Het ontwerp voor onze stuga is er, maar van de uitvoering is voorlopig geen sprake. Wat extra sparen voor een leuke inrichting, een eigen terrasje en een mooi likje verf klinkt op dit moment verstandiger. Maar oh, wat was ik op dit eigenste ogenblik graag in de weer geweest met het sjouwen van houten planken met het vooruitzicht op een warme zomer, in alle mogelijke betekenissen van het woord. Warme zomeravonden, warme gesprekken en warme knuffels. Maar de gezondheid van iedereen die ons lief is gaat voor. In de plaats van bouwen doen we ons uiterste best om ons mentaal voor te bereiden op een zomer vol Skypedates, brieven en kaartjes en hopen we dat iedereen intussen gezond mag blijven.

We missen jullie! Take care,
Sara

NOG MEER COLUMNS VAN SARA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content