Ditte vertelt openhartig over haar sterrenkindje Flor

Net toen Ditte, 36 weken zwanger van haar tweede kindje, dacht dat er niets meer kon mislopen, gebeurde er iets wat haar wereld stil deed staan. Ze verloor haar baby’tje Flor. Een baby’tje dat helemaal ‘af’ was, zoals ze het zelf zo mooi vertelt. Onze redactrice Leila mocht bij haar op bezoek om te luisteren naar haar aangrijpende, maar tegelijk zo krachtige verhaal.

Een heftig gesprek

Redactrice Leila: “Toen ik op de redactie de vraag kreeg of ik Ditte, een jonge mama, wilde interviewen over het verlies van haar ongeboren kindje, zei ik meteen ja. En toen, geef ik toe, werd ik een beetje bang. Een gesprek over zo’n groot verdriet… het zou ongetwijfeld heftig worden. Want hoe doe je dat goed? Welke vragen stel je, hoe reageer je? Dit was niet mijn eerste interview. Ik doe het dagelijks. Maar wanneer je op voorhand weet dat een verhaal je als journalist, als mens, maar vooral ook als mama van twee kinderen, zo diep zal raken, dan kijk je daar toch anders tegenaan.”

“Hoe doe je dat goed, een gesprek over zo’n groot verdriet? Welke vragen stel je? Hoe reageer je? Nu besef ik dat ik het meer zou moeten doen”

“Op het moment dat ik bij Ditte binnenkwam, vielen al mijn angsten weg. Het verhaal van deze lieve, jonge vrouw grijpt je naar de keel, zoveel is zeker. Maar het kwam eigenlijk vanzelf. De openheid en kracht waarmee ze vertelt over die ingrijpende gebeurtenis in haar leven, is prachtig, en zo sterk. Ik begreep meteen dat ik voor dit soort gesprekken helemaal niet bang hoef te zijn. Integendeel: ik zou ze vaker moeten hebben. Thuis, met familie, met vrienden en met mijn vriendin, die jammer genoeg hetzelfde meemaakte.”

“Ik dacht dat ik het begrip ‘sterrenkindje’ begreep. Nu besef ik dat dat niet waar was. Ik heb zelf twee kerngezonde kinderen. Ik ben dus helemaal vertrouwd met die ongekende, allesomvattende moederliefde. Maar het immense verlies waarover Ditte zo moedig vertelt, heb ik zo erg onderschat.”

Herinneringen koesteren

“Ik ben zelf een herinneringenfreak. Ik schrijf voortdurend verhalen over mijn kinderen, zodat we ze met z’n allen voor altijd kunnen blijven lezen, herlezen en koesteren. Ik maak duizenden foto’s per jaar, en achteraf maak ik er ook echt fotoboeken van. Ik heb voor mezelf en voor elk van mijn kinderen een herinneringendoos boordevol verjaardagskaartjes, tekeningen en kleine schatten. Ik zou niet zonder kunnen. Van een stil geboren kindje hebben ouders vaak niet meer dan een herinnering, een aanblik, die na verloop van tijd misschien kan vervagen.”

“Ik heb zelf twee kinderen. Ik ben dus helemaal vertrouwd met die ongekende, allesomvattende moederliefde. Maar het immense verlies waarover Ditte zo moedig vertelt, heb ik zo erg onderschat.”

“Gelukkig zijn er intussen die prachtige vzw’s, die ouders van sterrenkindjes helpen om tastbare herinneringen te verzamelen voor later. Want, zelfs al beseffen ze dat in alle heftigheid van het moment misschien nog niet, het zijn die herinneringen die je als ouder, als familie zo nodig zult hebben en zo zult koesteren. Voor Ditte maakte vzw Berrefonds een herinneringenkoffer met onder andere een voet -en handafdrukje, een haarlokje en enkele prachtige foto’s van haar kleine Flor. Ze zijn het enige tastbare wat ze nog van hem heeft, en ze mag er niet aan denken dat ze zelfs dat niet zou hebben gehad.”

“Voor Ditte, en voor al die andere mama’s en papa’s die dit meemaakten, kun jij op onze Winterfair (20-24 november) iets doen: in ruil voor 5 euro een mooie wens voor een dierbare formuleren, die dan in een wenskrantje komt bij Libelle van 12 december. De opbrengst gaat integraal naar vier vzw’s voor sterrenkindjes, die geregistreerd staan bij Music for Life.
Omdat die kleine, tastbare herinneringen zoveel betekenen.”

Bekijk het verhaal van Ditte in de bovenstaande video.

Meer ontroerende verhalen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!