Sara

Groeten uit Zweden: “Het wordt een digitaal kerstfeest, via een videolijn met de bubbels in België”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 40, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (12) en Stina (9). Ze ruilden hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Yes, het is begonnen! Julen är här, oftewel, kerst is hier. Iets meer dan een week geleden, op de eerste advent, werd het officieuze startschot gegeven van de kerstperiode, inclusief vrolijke – en bij momenten ook melige – kerstmuziek op de radio, prachtig verlichte straten en om het feestje helemaal af te maken viel er al een eerste laagje verse sneeuw. Hoera!

FAMILIEMOMENTEN

Vorig jaar vierden we kerst in België, samen met mijn familie op kerstavond en met die van m’n man op kerstdag. Precies zoals het eraan toeging voor we naar het Hoge Noorden trokken. De eindejaarsfeesten, hét familiemoment bij uitstek, zullen er dit jaar voor iedereen helemaal anders uitzien, ook hier in Zweden. Geen tripjes in het vreemde 2020, zelfs geen genodigden rond de tafel met kerst. Alleszins niet op de vertrouwde fysieke manier. Dit jaar gaan we voor een digitaal kerstfeest!

GEVOELENS ZIEN

Dat de toekomst digitaal is, heb ik vroeger vaak gedacht en zelfs meermaals verkondigd.
Ik ben dus helemaal pro wat de digitale revolutie betreft, zeker nu we hier in Zweden wonen en een blitzbezoekje aan de ouders of vrienden helaas onmogelijk is. Videobellen is voor ons al meer dan twee jaar onze redding. Een nieuw kapsel of bril kunnen bewonderen is leuk, maar kunnen zien of iemand lacht of net bezorgd is, daar gaat om. Dankzij die technologie konden we vorige week ook praten met Stina’s juf over hoe het op school ging. Diezelfde vooruitgang maakt afstandsonderwijs mogelijk voor de 16-plussers van het gymnasiet, nadat vorige week beslist werd dat deze scholen wegens corona opnieuw even dicht moeten.

WARMTE IN DE BUBBEL

Maar er zijn uitzonderingen, en kerst en al het gezellige dat eraan voorafgaat, is er zo eentje die we allemaal liever wat persoonlijker hadden gezien. Geen kusjes, knuffels of bezoekjes aan familie. In de plaats zorgen we voor extra warmte binnen de bubbel en een echte kerstboom met veel lichtjes. Noem die extra lampjes in de boom en voor de ramen gerust compensatie. Licht in de duisternis om het gemis te maskeren en een sprankeltje hoop te bieden.

VAN SCEPTISCH NAAR SFEER

Illusies maak ik me niet, hoor. Om op vlak van sfeer en gezelligheid de Zweden te evenaren, moeten we nog even oefenen. Maar voor mezelf is het alvast een openbaring, een stukje van mezelf vinden dat ik niet eerder had ontdekt. Is het de invloed van de Zweden of komt het door het gemis van familie rond me in deze tijd dat me doet verlangen naar wat extra licht en warmte? In een nog niet zo ver verleden was ik namelijk degene die erg sceptisch was over al die heisa rond kerst, stress kreeg van het kerstshoppen in drukke winkelstraten en de kerstboom enkel zette omdat … Ja, waarom eigenlijk?

ELKE ZONDAG EEN PRESENTJE

Ik koos dit jaar voor een zéér makkelijke en eenvoudige DIY-advent kalender

Terwijl ik me de advent enkel nog herinner van de kaarsjes in de godsdienstles, is het hier in Zweden een big thing. We steken deze periode al eens makkelijker de kaarsjes in huis aan, en ik liet me verleiden tot het maken van een – weliswaar zeer eenvoudige – adventkalender. Ik koos voor een makkelijk DIY-exemplaar met voor elke zondag een klein presentje. Geen grote cadeaus – geen fan van het pure commerciële, remember? – maar wel attenties. Waar het om gaat is de nieuwsgierigheid die in huis heerst en het uitkijken naar het moment waarop je met vier rond de haard zit en de presentjes één voor één opent.

KLINKEN MET BUBBELS

Een beetje zoals met kerst. Al zorgen we bij het klinken met wat bubbels en het openen van de cadeautjes voor een rechtstreeks videolijn met de bubbels in België. Het gegniffel en de oh’s en ah’s als de pakjes worden geopend, wil ik voor geen geld van de wereld missen. Op kerstavond met mijn familie, op kerstdag met die van mijn man. Die traditie krijgt zelfs het virus niet stuk.

God jul!

Groeten uit Zweden,
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content