Sara

Groeten uit Zweden: “Wil je dat je tiener haar kamer opruimt? Nodig de vrienden uit, of het lief”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 43, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Wie een tiener in huis heeft, weet het wel. De puberkamer betreden doe je maar beter op eigen risico, dat is in Zweden niet anders. Naar mijn bescheiden mening had ik alles geprobeerd om de puber tot actie aan te zetten.

Kamer opruimen?

Vriendelijk vragen, uitgebreide gesprekken, lange brainstormsessies over eventuele nieuwe accessoires, Marie Kondo-tips, TikTok-hacks, ja, zelfs dreigingen en omkooppogingen passeerden de revue. Tevergeefs, moeder ving bot, de tiener leek immuun.

Het laatste dat je als tiener in de vakantie wilt, is een moeder die met de typische to-dolijstjes loopt te zwaaien

Ergens begreep ik het wel. Na een jaar werken op school, is een moeder die met lange to-dolijstjes loopt te zwaaien, het laatste wat je wilt. Voor dochter Stina staat deze periode namelijk gelijk aan uitslapen tot de middag, een ontbijt als lunch en zolang mogelijk in pyjama blijven hangen.

Moest ik kunnen, ik zou het er waarschijnlijk ook van nemen. Althans, voor even. Want intussen is de Zweedse vakantie al halverwege en met de weken die langzaam maar zeker vorderen, stijgt ook het frustratieniveau…

Hoezeer ik ook mijn best doe, ik slaag er niet in om het langs me neer te leggen. Ik vind het verschrikkelijk om me een weg te banen tussen de stapeltjes kleren die verspreid over de grond liggen en ik krijg rillingen over heel mijn lijf bij het aanschouwen van de lege verpakkingen en vuile glazen die als een prijs op haar bureau prijken.

Choose your battles

‘Choose your battles’ of ‘gewoon de deur dichttrekken, dan zie je het niet’, kreeg ik meermaals als raad van mede-tienermoeders.

De motivatie zou uit de tiener zelf moeten komen. Vraag was alleen wanneer dit wonder zou geschieden

Ergens hadden ze gelijk, natuurlijk. Diep vanbinnen wist ik dat ik kon blijven prediken, zonder resultaat. De motivatie zou uit de tiener zelf moeten komen. De vraag was alleen wanneer dit wonder zou geschieden.
Op het moment dat ik inzag dat de zomervakantie voor mij dan wel de ideale periode leek voor de grote kameropruimactie, maar dat allerminst was voor de dochter, kreeg ik hulp uit onverwachte hoek.

Een heel weekend lang was het full speed ahead in de tienerkamer: er werd opgeruimd en gepoetst dat het een lieve lust was. Inclusief ‘met nat’. Vol trots toonde ze me het resultaat. Of hij het goed zou vinden zo, vroeg ze me terloops.

Ik kreeg hulp uit onverwachte hoek. De dochter had sinds kort een vriendje. Opeens werd er opgeruimd en gepoetst dat het een lieve lust was

Waarop hij viel, de frank, de euro of in dit geval de Zweedse kroon. De dochter had sinds kort een vriendje en die zou binnenkort langskomen. In plaats van te panikeren over wat ik zonet had gehoord – wat zouden ze in godsnaam in haar kamer doen? – genoot ik van de aanblik van een opgeruimde kamer, inclusief de frisse geur.

Meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content