Sara

Groeten uit Zweden: “Vroeger leerden we make-uptechnieken van onze mama’s, nu zijn het filmpjes op social media”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 43, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (15) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Contouren, highlighten en op de juiste plek een streepje blush aanbrengen. De sociale media staan vol met filmpjes van jonge meisjes en zelfs rijpere dames die hun beste make-up skills tonen aan de hand van enkele strepen bruin, wit en roze die je nadien met de juiste borstel door elkaar mengt. Ik geef het – enigszins jaloers- toe, het resultaat is vaak verbluffend.

Het is heel makkelijk, mama. Zullen we het bestellen voor je verjaardag?

Je gezicht krijgt meteen wat meer diepgang zonder dat het er onnatuurlijk uitziet. “Het is heel makkelijk, mama”, zegt dochter Stina, “kijk maar”. Terwijl ze het zegt laat ze haar vingers vloeiend over het kleine schermpje van haar smartphone glijden. “Je hebt enkel zo’n stick nodig, of een paletje”, gaat ze verder. “Zullen we het bestellen, voor je verjaardag?”

Make-up op sociale media

Bam, in your face. Moet ik nu op mijn 43ste leren hoe ik me moet opmaken, van mijn tienerdochter dan nog wel? Toen wij jong waren, was het omgekeerd. Wij keken geboeid toe hoe mama met een fijn borsteltje haar wimpers er voller en langer deed uitzien. Stiekem probeerden we het ook, met een hoop geknoei en veel te zwarte ogen tot gevolg. 

Later staken wij onder vriendinnen het licht op bij elkaar. Ook zij hadden het geleerd van hun moeder. Of een oudere zus. Zo ging dat in een tijdperk waarin er van sociale media en TikTok filmpjes geen sprake was. En je dus zelf dingen uitprobeerde.

Ik smeer liever niet te veel rotzooi op m’n gezicht. Het doet je er alleen maar ouder uitzien

Ik ben een totale leek als het op make-up aankomt. Ik smeer liever niet te veel rotzooi op m’n gezicht. Het doet je er alleen maar ouder uitzien, was lang mijn motto. Tot de tijd je lijkt in te halen, en wat camouflage hier en daar broodnodig wordt.

Qualitytime en make-up

Samen met mijn beste vriendin en onze dochters besloten we vorig jaar rond deze tijd het nuttige aan het aangename te koppelen. Qualitytime met de girls en intussen de kneepjes van het vak leren die je op een natuurlijke manier doen stralen. Terwijl de vriendin en ik grote ogen trokken – en niet enkel om onze mascara aan te brengen – leken de tienerdochters al op de hoogte van de meeste technieken en kenden ze zelfs de juiste termen uit het make-upwereldje.

Even leek mijn motivatie het te halen van mijn onzekerheid. Ik deed echt mijn best om me op regelmatige basis te schminken en zelfs af en toe te experimenteren. Tot het initiële enthousiasme weer plaatsmaakte voor het gemak van de all natural look, letterlijk dan. Thuiswerk, weet je wel? Wie heeft trouwens wat aan een opgemaakt gezicht als je alleen in je yogabroek op je zitbal achter de laptop zit? 

Misschien ikzelf wel, bedacht ik plots. En voor ik het goed en wel besefte, stemde ik toe en klikte ik op ‘bestellen’. 

Nog meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content