Sara

Groeten uit Zweden: “Waarom Zweden steeds in de top 10 van gelukkigste landen staat? Wel, hierom”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 42, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (14) en Stina (12). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Zweden in top 10 gelukkigste landen

Of ik nu echt gelukkig ben hier in Zweden? Dat is een vraag waarover ik niet lang moet nadenken. Ik begrijp dus ook als geen ander hoe het komt dat Zweden, net als de andere Scandinavische landen, altijd in de top 10 staat van de gelukkigste landen ter wereld. Dit jaar staan we op zes, we gingen dus nog een plekje vooruit.

Over wat geluk is en wat je ervoor nodig hebt, is al veel geschreven. Eén toverformule voor iedereen is er niet, maar wat mij persoonlijk gelukkig maakt kan ik samenvatten in twee Zweedse woorden: friluftsliv en lagom.

Voor de Zweden bestaat er geen slecht weer, enkel slechte kledij. Je kunt hier ook op elk moment in de natuur vluchten

Het eerste, friluftsliv, betekent buitenleven, en daar genieten ze hier in Zweden naar hartenlust van. Dat begint van jongs af aan. Weer of geen weer, de kinderen trekken naar buiten. Dat betekent dat je als ouder een heleboel outdoorkledij moet voorzien – liefst in tweevoud -, maar ook dat uitjes nooit worden afgelast of uitgesteld omwille van het weer. Kläder efter väder, staat dan in de mail van de school, en dus trek je hen een extra laagje (of twee) aan en voorzie je voldoende reserverkledij. Er bestaat volgens de Zweden immers geen slecht weer, enkel slechte kledij. En daarmee is de kous af.

Ik vind het persoonlijk heel waardevol dat het bos hier in de tuin begint. Het is een geruststellend gegeven dat ik op eender welk moment mijn toevlucht kan nemen tot de natuur. Soms voor een langere wandeling, maar vaak werkt een korte pauze in het bos al helend. Grillavonden aan het meer bij zonsondergang, kanovaren als het windstil is, wandelen door de knisperende en krakende verse sneeuw, dat zijn voor mij de momenten waar ik helemaal gelukkig van word. En die zijn er in Zweden in overvloed! Staan er plots reetjes in de tuin aan de appelboom te knabbelen, spot je een eland langs de kant van de baan of verschijnt het noorderlicht aan de hemel, dan maakt je hart een extra sprongetje.

groeten uit Zweden, gelukkigste landen
© Sara Dekens

Gewoon is goed genoeg

Maar het hoeft ook allemaal niet spectaculair te zijn. Gewoon is goed genoeg, en dat brengt ons naadloos bij het lagom leven in Zweden. Er bestaat geen Nederlandse vertaling voor het begrip helaas, maar je omschrijft het best als niet te veel en niet te weinig. Precies genoeg. De lengte van je haar kan lagom zijn, maar ook de duur van een verjaardagsfeestje of de temperatuur van het water in het meer.

Gewoon is goed genoeg. Het hoeft hier dus allemaal niet zo spectaculair te zijn

Misschien is de lagom levensstijl ook de reden dat de Zweden beter zijn in het bewaken van hun work-life balance. Met 480 dagen ouderschapsverlof, VAB dagen (vrije dagen als je kind ziek is) en minstens drie weken vakantie in de zomer is dat uiteraard een stuk makkelijker. Bovendien kijkt er niemand vreemd op als je op vrijdag wat vroeger naar huis vertrekt, want het is tijd voor fredagsmys, een avond met eenvoudige kost, maar vooral gezellig samenzijn met het gezin.

De Zweden zijn tevreden met hun zesde plaats, maar toch kijken ze met een nieuwsgierige blik naar buurland Finland, dat al jaren eenzaam aan de top van de gelukkigste landen staat. Wat de Zweden kunnen leren van de Finnen? Dankbaar zijn voor alles wat goed gaat en vooral nog meer geluk halen uit de kleine dingen des levens, aldus de Finnen zelf.

Nog meer verhalen uit Zweden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content