De

Groeten uit Zweden: “We genieten van het samenzijn en de kleine dingen in het leven.”

De

Sara is bijna 40, getrouwd met Phil en mama van 2 kids met karakter, Elias (11) en Stina (8). Tijdens de zomer van 2018 ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden. Stilaan vinden ze hun weg in hun nieuwe thuisland.

‘God jul!’ Dat betekent zoveel als ‘zalig kerstfeest’. In Zweden ben ik eigenlijk een dag te laat met m’n wensen, want daar stelt kerstdag zelf niet veel voor. Alles speelt zich af op julafton of kerstavond. Dit jaar zijn we echter in België voor kerst en dan vallen de verschillen tussen beide landen en hun tradities nog meer op.

Een emotionele week

Kerst staat dit jaar voor ons gelijk aan een stukje meer afscheid nemen. We hebben ons huis in België verkocht aan een fijn koppel dat het hopelijk even graag gaat zien als wij. Deze week laden we nog wat kleine spulletjes in een gehuurde bestelwagen, op weg naar een nieuw leven in Zweden. Het huis niet meteen verkopen was een veilig deurtje dat ik graag op een kier liet staan. Je weet immers nooit hoe het je vergaat in een ander land. Maar na ongeveer anderhalf jaar hield het ons toch tegen om een mooie toekomst uit te bouwen in ons nieuwe thuisland.

Het is best een emotionele week. Afscheid nemen van je huis, maar tegelijk de warmte voelen van de kerstperiode samen met je familie. Ik denk met gemengde gevoelens aan kerst in Zweden. Vorige week vertelde ik al honderduit over Lucia dat zorgt voor licht in de duisternis tijdens de koude en donkere wintermaand. Intussen gaat de zon nog elke dag een beetje vroeger onder, dus dompelen de Zweden zich in de aanloop naar kerst traditiegetrouw in alles wat gelijkstaat aan warmte en gezelligheid.

“ons huis in België niet meteen verkopen was een veilig deurtje dat ik graag op een kier liet staan.”

Officieel beginnen de Zweden af te tellen naar kerst op de eerste advent. Ik herinner me deze traditie nog van in de lagere school lang geleden, maar heb de indruk dat dit in België tegenwoordig wat naar de achtergrond is verschoven. In Zweden is de advent echt overal aanwezig, en dat mag je gerust letterlijk nemen. Voor elk raam, of het nu gaat om een huis, een school of een kantoorgebouw, staat een adventsljusstake of een kaarsenhouder (tegenwoordig in de meeste gevallen elektrisch) met 4 of 7 kaarsen. Eentje voor elke zondag voor kerst, of eentje voor elke dag van de week. Een magnifiek beeld als je bij valavond door de straten wandelt!

Er komt natuurlijk ook een commercieel aspect bij kijken. De winkels spelen er aardig op in en overal zie je reclame voor adventskalenders in alle mogelijke vormen. Ik ben geen fan van overgecommercialiseerde dingen, dus speelde ik met de gedachte om zelf creatief aan de slag te gaan. Het idee was helemaal af, de uitvoering liet helaas te wensen over. Praktische beslommeringen, die nu eenmaal komen kijken bij de verkoop van een huis in België, en een nakende verhuis hier in Zweden zorgden voor andere prioriteiten. Je hoort me al komen: deze ploetermoeder – in deze omstandigheden echt een verantwoorde woordkeuze – was al over the moon met een versierde kerstboom in huis. Erger nog: ik gaf zonder enige vorm van schaamte toe aan de smeekbede van de dochter en kocht een adventskalender vol snoepjes in de plaatselijke supermarkt. Laat één ding duidelijk zijn: volgend jaar skip ik alle verplichtingen om me volledig onder te kunnen dompelen in de Zweedse kerstsfeer. Met alles erop en eraan!

Nu we toch bezig zijn, voeg ik graag nog iets toe aan de to-dolijst van volgend eindejaar: kerstmarktjes. Hier beginnen ze traditiegetrouw al in de loop van november en je vindt ze zelfs in het kleinste dorp. Mensen die me kennen, zullen grote ogen trekken als ze dit lezen. Ik ben namelijk nooit fan geweest van kerstmarkten. En dat is een understatement. De gedachte aan het gedrum tussen al die kraampjes en de geur van alle verschillende soorten eetkraampjes door elkaar maken me letterlijk misselijk. Ik liet ze graag aan me voorbijgaan.

Hier heb ik de kleinschaligheid leren appreciëren. De kerstmarkt in ons dorp stond er geen 3 weken, maar 3 uur. De kerstman deelde pakjes uit, er weerklonk live kerstmuziek en de plaatselijke verenigingen verkochten lekkers om hun kas te spijzen. Lang leve de lagom way of life!

Terug naar vandaag. Geen Zweeds julbord (typische Zweedse gerechten), maar Belgische kost. En dat is prima! Want uiteindelijk gaat het om de sfeer, toch? We genieten van het samenzijn en de kleine dingen in het leven. Met een beetje julmust (typisch Zweeds kerstdrankje) en wat pepparkakor erbij om het af te maken. 😉

God jul! Sara

NOG MEER COLUMNS VAN SARA:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content