De

Groeten uit Zweden: “Slecht weer? Dat bestaat hier niet, enkel slechte kledij”

De

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je elke week haar column over het leven met kinderen zoals het is in Zweden.

Wie is Sara? Bijna 40, getrouwd met Phil en mama van 2 karaktervolle kids, Elias (11) en Stina (8). Vorige zomer ruilden ze hun stadswoning in Hasselt in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Hier in Zweden kennen we geen slecht weer

De eerste winterprik, we hebben ‘m achter de rug hier in Zweden. De zomer is officieel voorbij en je voelt dat de dagen al een stuk korter en donkerder zijn. Toch geeft dat witte bevroren laagje op het gras en de bomen me in zekere zin een goed gevoel, met het ochtendzonnetje dat erop schijnt. Ik neem de tijd om te genieten van dit tafereel met een heerlijk warm kopje koffie erbij. Tot dochter Stina beslist dat ze buiten wil gaan spelen en me tot de orde van de dag roept met het gevreesde zinnetje “Mama, waar zijn mijn handschoenen?” Juist ja, netjes gewassen en opgeborgen na vorige winter, hoop ik stiekem. De eerste winterprik betekent in Zweden hoog tijd voor de grote check-up! Heeft iedereen nog een warme sjaal, muts en handschoenen, passen de skibroeken en winterlaarzen nog en waar had ik die nieuwe oorwarmers weer gelegd?

Één dag sneeuwpret?

In België kwam je de winter doorgaans makkelijk door met een warme jas, een sjaal en muts en één paar handschoenen. Investeren in een skipak vond ik eerder nutteloos voor die ene dag sneeuwpret die de Belgische winter bood. Stond er toch een tripje naar de Ardennen op het programma, dan leende ik gauw warme kleren van ouders die regelmatig gingen skiën en wél voorzien waren. Klaar.

“Hier in zweden luidt het spreekwoord: er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kledij”

Er bestaat geen slecht weer

Is me dat hier wel even anders! Het Zweeds gezegde ​’Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder‘, wat zoveel betekent als ‘Er bestaat geen slecht weer, enkel slechte kledij’ kun je maar beter ter harte nemen. Een gewaarschuwd man, of vrouw in dit geval, is er twee waard. In de Zweedse school hebben de kinderen namelijk niet voldoende met een kapstok om hun jas aan op te hangen. In de plaats krijgen ze een heuse locker, die elk jaar aan het begin van de winter volgepropt wordt met van die heerlijk warme skipakken uit één stuk, een muts of twee, gewone handschoenen en een waterdichte variant, een sjaal én een paar stevige winterlaarzen. En reservekledij! Want weer of geen weer, ze spelen buiten in de regen, in de sneeuw, ja, zelfs in de modder … Héérlijk! Terwijl er in de Belgische school soms een briefje in de boekentas zat met de melding dat de uitstap werd uitgesteld omwille van koude of regen, krijg je hier steeds dezelfde melding: ‘pas de kledij van je kind aan aan het voorspelde weer’.

Reservekledij en zo

Ik moet eerlijk toegeven dat het in het begin wel wat wennen was. Om nog niet te spreken van de investering in al dat materiaal dat je best in twee- of drievoud aankoopt. Een skipak voor op school en eentje voor thuis of als reserve-exemplaar. Geen overbodige luxe trouwens, als ik terugdenk aan de talrijke keren dat de kinderen hun reservekledij droegen als ik ze ging ophalen op school, met een grote zak vol natte en modderige pakken in hun hand. “Kun je dat snel wassen mama, want ik heb het morgen opnieuw nodig”, klonk het dan. Het zal je vast niet verbazen als ik zeg dat de wasmachine hier in de winter serieuze overuren draait.

“Op school krijgen kinderen niet gewoon een kapstok, maar een heuse locker om hun dikke skipak, een muts of twee, hun winterlaarzen en al hun handschoenen in op te bergen”

De droger in!

Naast de lockers van de kinderen prijken in de kelder op school trouwens ook van die grote typisch Zweedse droogkasten. Hier hangen de kinderen zelf heel plichtsbewust hun vinteroveraller – ook gekend als eendelige skipakken – in na de pauze zodat ze droog zijn tegen de middag. De Zweedse kinderen groeien ermee op en zijn het gewoon wat maakt dat het allemaal erg goed geregeld is. Je las vast wel eens dat baby’tjes hier in Scandinavië geregeld buiten middagdutjes doen in hun kinderwagen. Ze kunnen dus best tegen een stootje. Ook Elias en Stina zul je niet snel horen klagen over kou of een beetje regen, zo ingeburgerd zijn ze al. Wat dat betreft heb ik nog een lange weg te gaan. Ik geniet met volle teugen van herfst- en zelfs winterwandelingen, zolang ze maar gevolgd worden door een kop dampende koffie en een nog licht warme kaneelbol.

Over koffie gesproken, het intussen koud geworden kopje op de ontbijttafel brengt me terug naar de orde van de dag: de grote controle van de winterspullen. Check!

Frisse groetjes, Sara

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content