Je eerste kerst alleen vieren, hoe doe je dat? 5 tips van Rika Ponnet

Je eerste kerst alleen vieren, hoe doe je dat? 5 tips van Rika Ponnet
Getty Images

Kerstmis is een familiegebeuren, iets om met het gezin, je kinderen, je partner, … te vieren. Maar wat als die partner wegvalt, door een ziekte, een overlijden, of omdat jullie niet meer verder konden als koppel? Wat als je voor het eerst kerst viert als prille single?

Relatietherapeute Rika Ponnet geeft 5 tips

1. Aanvaard de situatie

Rika Ponnet: “Probeer de feestdagen een beetje te relativeren. Het gaat maar om enkele dagen per jaar. En aanvaard je situatie. Je voelt je niet lekker, je mist hem of haar verschrikkelijk. Dat is niet erg, maar volkomen normaal.”

2. Maak een planning

“Om te voorkomen dat je verrast wordt door vragen van onbekenden die je extra emotioneel kunnen maken, is het goed om een planning te maken en te weten waar je aan toe bent. Sommige singles hebben nood aan vluchten en vliegen naar de andere kant van de wereld. Anderen blijven liever in hun eentje thuis. Nog anderen hebben dan weer nood aan heel veel mensen om zich heen, om zo even de pijn en het verdriet los te kunnen laten. Denk al even na over de minst slechte strategie voor jezelf om die dagen te overleven.”

3. Zeg voorlopig ‘ja’

“Je kunt nu nog niet weten hoe je je die eerste kerstdag zult voelen. Word je uitgenodigd op een kerstdiner, ga daar dan voorlopig op in. En spreek af dat je pas op de dag zelf definitief beslist of je komt of niet.”

4. Blijf eerlijk

“Blijf eerlijk over hoe je je voelt. ‘Vandaag is het een slechte dag’ of ‘gisteren heb ik de hele dag aan hem gedacht’. Dat mag je ook gerust aan anderen zeggen.”

5. Zorg goed voor jezelf

“Eet gezond, drink niet te veel en blijf sporten. Het is zo gemakkelijk om dit niet te doen als je rouwt om je relatie of je geliefde.”

Rose viert de eerste keer kerst zonder haar man Gerard

“We vierden kerstavond steeds bij ons thuis. Maar ik denk dat het dit jaar te moeilijk wordt”

Rose en haar man genoten al 35 jaar van een warm huwelijksleven, tot Gerard ziek werd. Toen Gerard overleed aan de gevolgen van kanker, was het opeens zover: Roses eerste kerst zonder hem. Redactrice Sanne had een openhartig gesprek met Rose. Hier lees je haar verhaal.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)