IKEA verwelkomt vluchtelingen als nieuwe collega’s

Advertorial

20 juni is Wereldvluchtelingendag, een symbolische dag waarop we stilstaan bij het tragische lot van alle mensen die hun land moesten ontvluchten. Want vluchten voor oorlog of geweld vergt moed. Deze mensen laten hun woning en hun familie achter. Kortom, hun hele leven. Maar door hen meer kansen op onze arbeidsmarkt te bieden, kunnen wij hen weer een positief vooruitzicht geven.

Klik hier en luister naar de podcast ‘Beter leven, thuis en op het werk’ via je favoriete platform.

Meer dan diploma’s

Er wordt veel gesproken over diversiteit en inclusiviteit op het werk. En we merken dat steeds meer bedrijven niet alleen naar diploma’s en werkervaring kijken wanneer ze nieuwe collega’s aanwerven. In plaats daarvan concentreren ze zich op het talent en potentieel van de persoon zelf. Die aanpak is interessant, want zo wordt de drempel naar werk voor vluchtelingen veel lager.

Werk geven is integreren

Werk is een cruciaal deel van ons leven: het geeft ons een dagelijks ritme, het is de plek waar we contact leggen met anderen, onszelf ontwikkelen en nieuwe vaardigheden leren, het biedt ons financiële onafhankelijkheid …  Dat alles geldt ook voor vluchtelingen. Een job is voor hen een stap dichter bij een normaal leven. Op het werk schaven ze hun technische en communicatievaardigheden bij, en dankzij het contact met collega’s en klanten leren ze hoe onze samenleving werkt. Die ervaringen zijn van onschatbare waarde bij hun integratie.

Een teken van solidariteit

Wil je vluchtelingen de kans geven om in jouw bedrijf aan de slag te gaan? Vraag zeker hulp aan een lokale partner die gespecialiseerd is in het opleiden van werkzoekenden. Kies bij voorkeur een organisatie die zich al toespitst op vluchtelingenhulp, want samen kunnen jullie hen de best mogelijke steun bieden.

Gaat er een vluchteling bij je aan de slag? Volg dan de strategie van IKEA en stel een ‘buddy’ of permanente coach in je bedrijf aan, een collega bij wie de vluchteling altijd terechtkan als hij of zij vragen heeft. Je zult zien, het werkt!

Niemand ziet het verschil tussen ons en de andere collega’s. Er is ook altijd iemand die ons bijstaat en helpt om beter te werken, wat onze ervaring bij IKEA nog beter maakt.
– Rafaël, IKEA Luik

Wist je dat IKEA vorig jaar een wereldwijd project heeft gelanceerd waarbij meer dan 2500 vluchtelingen in meer dan 300 vestigingen een eerste werkervaring zullen opdoen. Op die manier wil IKEA als werkgever vluchtelingen helpen hun economische potentieel te verwezenlijken. Met dit initiatief hoopt IKEA ook andere bedrijven te inspireren om hetzelfde te doen, zodat we samen kunnen bijdragen aan een betere samenleving.

AFSPRAAK OP IKEA.BE VOOR MEER INFORMATIE.