Koosnaampjes: van kipje tot baardaapje

Door De Redactie

De creativiteit in het verzinnen van koosnaampjes kent geen grenzen. Naast het gebruikelijke Schat, Zoet en Lieverd, passeren ook heel wat vreemde vogels de revue. Kruidvat ging op zoek naar de Valentijnsgewoonten van de Vlaming en de Nederlander en kwam tot enkele markante vaststellingen...

Kruidvat peilde in haar online enquête naar de Valentijnsgewoonten van haar klanten en opmerkelijk is dat Valentijn veel meer leeft in Vlaanderen dan in Nederland. 29% van de Nederlanders vindt het maar een dag als een ander, tegenover 10% van de Vlamingen. Bovendien mogen onze cadeautjes wel wat kosten: 78% geeft al snel meer dan 20 euro uit tegenover slechts 47% van de Nederlanders. Zij sturen liever een romantisch kaartje en zoals de traditie het voorschrijft, anoniem (25% tegenover 5% van de Vlamingen). De Vlaming zal dan weer sneller naar een juwelier stappen voor een cadeautje en besteedt hij of zij meer tijd aan zijn of haar uiterlijk op Valentijn dan de Nederlander (37% tegenover 28%).

Maar er zijn toch ook een paar gelijkenissen. Zowel in Vlaanderen als in Nederland is Schatje het meest gebruikelijke koosnaampje van je geliefde. Zoet komt in Vlaanderen op de tweede plaats, Lieverd staat dan weer tweede in Nederland. Verder is de Nederlander wel bijzonder creatief met koosnaampjes: Beertje, Smurf, Dikkie, Moppie, Poppie, Poepie, Kanjer, Lekker ding,… De Vlaming houdt het iets braver en houdt het bij: Poepie, Scheetje, Keppe, Bolleke, Venteke, Kip en Beertje.

En wat doen verliefde koppels op Valentijn? Zowel in Vlaanderen als in Nederland staat "uit eten" op nummer 1. Maar ook een weekendje weg en een gezellig avondje thuis scoren hoog.
 

Partner Content