Getuigenissen
Leugentje om bestwil: “Mijn man weet niet dat we al een jaar een poetsvrouw hebben”
Door Diny Thomas

Eerlijk duurt het langst in een relatie… of toch niet altijd? Zeven vrouwen vertellen openhartig over hun kleine en grote leugentjes, al dan niet om bestwil, en de deskundige nuanceert.

Zeven vrouwen over hun kleine en grote leugens

“Dat hij ‘maar’ tweede keuze was, mag Rudi nooit weten. Hij verdient dat niet”

Rosalie (53): “Ik zie Rudi ontzettend graag en na vijf jaar voel ik aan alles dat hij de ware voor me is, maar dat is niet altijd zo geweest. Enkele jaren na mijn scheiding was ik het zo beu om alleen te zijn, dat ik volop ging daten. Rudi was niet de eerste en niet de enige man met wie ik destijds afspraakjes had.

Zo was er ook Gerard, een succesvolle zakenman. Eerlijk gezegd vond ik hem leuker. Hij had charisma, hij was erg charmant, maar… hij was getrouwd. Ik twijfelde of Gerard wel oprecht was, of hij zijn vrouw echt wel voor mij zou verlaten. Omdat ik niet met een gebroken hart alleen wilde achterblijven, bleef ik andere mannen zien.

Rudi was er een van. Hij was zeker niet lelijk en even charmant, maar ik hield de boot af. Wat als Gerard toch voor mij zou kiezen? Tot die op een dag liet weten dat ik een grote vergissing was, en dat hij voor zijn gezin koos. Dat deed pijn, maar gelukkig had ik Rudi nog. Hij heeft, zonder dat zelf te weten, mij erbovenop geholpen. Met zijn flauwe grappen, zijn geplaag en geflirt.

Achteraf besef ik dat Gerard niet meer dan een flierefluiter was, een bedrieger. Rudi is een echte man: betrouwbaar, intelligent, grappig, lief en toegewijd. Alles wat ik zocht, dat besef ik intussen maar al te goed. Dat Rudi eerst ‘maar’ tweede keuze was, heb ik hem nooit verteld. Dat zou hem alleen maar kwetsen, en dat verdient hij niet.”

“‘Wow, de vloer blinkt zo’, zegt mijn man als hij op dinsdagavond thuiskomt. Hij moest eens weten…”

Jasmien (41): “Zeker tien jaar hebben mijn man en ik gekibbeld of er al dan niet een poetsvrouw moest komen. ‘Je bent elke dinsdag thuis, dan kun je toch wel snel even poetsen?’, had hij altijd gezegd. Maar op mijn vrije dag wil ik voor een keer eens niet aan het huishouden of de kinderen denken. Het is ook niet dat ik met hem de nieuwe man in huis heb. Koken, wassen, strijken, de vuilniszakken buitenzetten… ik doe het allemaal zelf.

Of beter gezegd: ik deed alles zelf, want het voorbije jaar kwam Lieve om de week langs: mijn poetsvrouw, van wie mijn man geen weet heeft. Als zij is geweest, is de hele benedenverdieping weer spic en span. ‘Wow, de vloer blinkt zo’, zegt mijn man als hij thuiskomt. Hij moest eens weten… Maar ach, wat niet weet, wat niet deert, zeker? Iedereen is gelukkig. En die vijftig euro voor Lieve, die mist mijn man nog niet. Wat een geluk dat ik de boodschappen doe en al de rekeningen betaal…”

“Ik sluip ’s nachts de kamer uit, met de telefoon van mijn man, om al zijn berichtjes te kunnen lezen”

Steffie (49): “Als mijn man wat later thuis is dan gewoonlijk of de dag voordien met zijn vrienden op café is geweest, lig ik vaak te woelen in bed. Moest hij echt langer werken, zat hij wel echt met vrienden op café of was hij bij een andere vrouw? Op zulke dagen kan ik het niet laten om ’s nachts in zijn telefoon te spitten. Dan lig ik ongeduldig te wachten tot hij komt slapen.

Als ik hem zachtjes hoor ronken, sluip ik van onder de dekens en pak ik zijn telefoon van het nachtkastje, om dan op het toilet alle berichtjes van de afgelopen dagen te lezen. Nee, ik ben er niet trots op, maar drie jaar geleden heeft hij een vluchtige affaire gehad, en sindsdien is het vertrouwen helemaal weg.

Ik heb het hem vergeven en wil niets liever dan die hele kwestie vergeten, maar de schrik dat hij mij een tweede keer bedriegt, zit er goed in. Ik denk niet dat ik het hem nog eens zou kunnen vergeven…”

“Sorry schat, ik heb mijn regels”

Katrien (43): “‘Sorry schat, ik heb mijn regels.’ Hét excuus dat elke vrouw weleens gebruikt als ze geen zin heeft in seks. Ik ook, alleen zit ik al een jaar in de menopauze en word ik niet meer ongesteld. Ik durf het mijn man nog niet te zeggen, uit schrik dat hij me dan te oud vindt. Hij is vier jaar jonger dan ik…”

“Hij moest eens weten dat ik ooit op het punt heb gestaan om bij hem weg te gaan…”

Susan (49): “’De liefde kan toch simpel zijn’, zei mijn man in z’n speech bij ons zilveren jubileum. Hij moest eens weten dat ik ooit op het punt heb gestaan om bij hem weg te gaan… Achteraf ben ik blij dat ik ons huwelijk niet zomaar heb opgegeven, want nu de kinderen ouder zijn, heeft mijn man weer meer oog voor mij. Ik ben oprecht gelukkig met hem, maar simpel was het niet hoor.”

“Om de drie weken zie ik een psycholoog, zonder medeweten van mijn echtgenoot”

Ingrid (61): “Om de drie weken zie ik een man, op dinsdag rond een uur of twee, zonder medeweten van mijn echtgenoot. Geen minnaar, wel een psycholoog. Ik ben al een jaar in therapie, maar durf hem dat niet te vertellen.

Normaal kan ik met mijn man over alles praten, maar als het over psychologen en psychiaters gaat, gromt hij dat het alleen maar ‘zakkenvullers’ en ‘praatjesmakers’ zijn. Nochtans hoef ik in het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn, red.) niets te betalen, en doen de gesprekken met de psycholoog me zichtbaar goed, maar toch…”

“De zeep verberg ik op zolder en na het badderen maak ik de badkamer van boven tot onder schoon”

Goele (34): “Spring ik ’s morgens in de douche of neem ik ’s avonds een heerlijk warm bad? Het is een dagelijks dilemma. Het liefst van al zou ik het alle twee doen, maar mijn man vindt dat pure verkwisting. ‘Alsof het allemaal nog niet genoeg kost’, zegt hij dan. Dus kies ik maar voor de douche, want zonder ben ik de hele dag slechtgezind.

Gelukkig werkt mijn man in shiften. Als hij in de late of nachtploeg staat, laat ik ongegeneerd het bad vollopen. Om zeker geen sporen achter te laten, gebruik ik badzeep zonder parfum, zodat de geur me al niet kan verraden. De fles hou ik verborgen op zolder.

Na het badderen maak ik telkens de badkamer van boven tot onder schoon, want mijn man heeft elke opgedroogde druppel meteen gezien. Een heel karwei, maar ik doe het met plezier. Liever dat, dan te discussiëren met mijn man, of dat momentje voor mezelf te moeten missen.”

Wat houden we het vaakst geheim?

  • Geheime relaties: een affaire of een slippertje.
  • Financiën: denk maar aan dat nieuwe jurkje dat zogezegd in de uitverkoop hing, of al járen in je kast hangt.
  • Ambities: ken jij de diepste wensen en dromen van je partner?
  • Gezondheidsproblemen: “Mijn cholesterol is perfect.”
  • Verslavingen

Bron: onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Michael Slepian van Columbia University

Wat zegt de expert?

Je poetsvrouw geheimhouden, ’s nachts in de telefoon van je man graven… Is dat ooit oké?

Relatietherapeute Vanessa Muyldermans: “Geen enkele relatie en geen enkele mens is gelijk. Sommige koppels vinden dat allemaal prima, andere niet. Er zijn simpelweg geen regels. Neem nu een van de meest gestelde vragen: ‘Schat, wat vind je van mijn jurkje?’ Er zijn vrouwen die liever hebben dat hun man hen een complimentje geeft – zelfs al is dat niet gemeend – maar er zijn er ook die verwachten van hun man dat hij gewoon eerlijk is.

Je moet als koppel goed weten wat jullie relatie in gevaar kan brengen, en wat niet. Al raad ik iedereen aan om altijd zo oprecht mogelijk te zijn. Eerlijk, maar liefdevol. Soms kan de waarheid kwetsen, maar vergeet niet dat de moeilijkste momenten je dikwijls sterker maken. Ook als koppel.”

Het is dus wel oké om geheimen te hebben voor je partner?

“Ja, hoor. Ik denk dat iedereen weleens iets verzwijgt voor z’n partner. Of dat altijd het beste is? Dat moet je zelf uitmaken. Best weeg je voor jezelf af of het een meerwaarde is om eerlijk te zeggen dat je de kookkunsten van je man niet zo geweldig vindt, of dat je je vrouw liever in een strakker jurkje ziet. Maakt het jullie relatie beter? Als dat niet zo is, dan is het prima om het voor jezelf te houden.”

Ik denk dat iedereen weleens iets verzwijgt voor z’n partner. Of dat altijd het beste is? Dat moet je zelf uitmaken

Relatietherapeute Vanessa Muyldermans

Maar zelfs als het je relatie niet schaadt, kunnen we toch gewoon eerlijk zijn. Waarom is dat soms zo moeilijk?

“Je hebt meestal wel een idee wat het zal teweegbrengen. Als je weet dat je partner boos zal worden of gekwetst zal zijn, dan is het nóg moeilijker om open kaart te spelen. Tegelijk kun je een reactie nooit met zekerheid voorspellen. Misschien is je man wel blij als je hem eerlijk zegt dat je zijn kookkunsten niet geweldig vindt en schrijft hij zich daarna meteen in voor kooklessen?”

Wanneer worden geheimen gevaarlijk voor je relatie?

“Meestal als er leugens aan te pas komen. Verzwijgen is passief, je vertelt iets niet om de lieve vrede te bewaren, bijvoorbeeld. Liegen is actief de feiten verdraaien, een loopje nemen met de waarheid. Daar tillen de meeste mensen veel zwaarder aan dan wanneer je iets niets vertelt.”

Uit: Libelle 06/2023

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content