Libelle Gebaar: Waar komen jouw gedoneerde kinderboeken juist terecht?

Voor het tweede jaar op rij organiseert Libelle samen met Kind en Gezin een grote inzamelingsactie van kinderboeken voor kwetsbare gezinnen. Anaïs en Griet van Kind en Gezin vertellen waarom de actie zo belangrijk is en hoe de verdeling van de kinderboeken verloopt. 

Daarom steunt Kind en Gezin het Libelle Gebaar:

De stap zetten om voor te lezen

  • In Oostende groeit maar liefst 1 kind op 3 op in een kansarm gezin, in heel Vlaanderen is dat gemiddeld 1 op 8.
  • (Voor)lezen is een cruciaal middel om uit die kansarmoede te geraken, maar is niet in alle gezinnen zo vanzelfsprekend.
  • Volgens Anaïs, gezinsondersteuner bij Kind en Gezin in Oostende, durven veel ouders zelf niet voorlezen uit schrik dat ze het niet goed zullen doen, omdat ze het zelf nooit hebben gekend of ze denken dat hun kindje er nog te klein voor is.

Toch is het ontzettend belangrijk om regelmatig samen met je kind een boekje vast te nemen, ongeacht de leeftijd. Het is niet zozeer de inhoud van het boekje dat belangrijk is, maar wel:

  • het aanhoren van klanken,
  • het zien van plaatjes
  • én de interactie met de ouders.

Voorlezen stimuleren door kinderboeken te doneren

De kinderboeken gedoneerd op de Boekenbeurs, bij de Kringwinkels en binnenkort op de Libelle Winterfair, komen bij het Inloopteam van Kind en Gezin terecht.

“Vorig jaar werden de boekjes zelf naar de gezinnen gebracht, maar dit jaar worden ze gebruikt tijdens voorleesmomenten op spel- en ontmoetingsdagen”, legt Griet, coördinator van het Inloopteam, uit.

“Op deze momenten kunnen ouders met hun kinderen bij Kind en Gezin terecht waar ze onder begeleiding van een vrijwilliger met een boekje aan de slag kunnen om zo het voorlezen te stimuleren. De rest van de boekjes wordt verdeeld naar gezinnen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om kinderboeken te kopen.”

Hoe kun jij helpen?

Je kunt jouw kinderboeken nog tot en met 25 november binnenbrengen bij een Kringwinkel in je buurt of je kunt ze ook meebrengen naar de Libelle Winterfair die dit jaar plaatsvindt vanaf 21 tot en met 25 november in de Nekkerhal in Mechelen. Daar staan trouwens nog tal van voorleessessies op het programma, met o.a. Kaatje van Ketnet en Dieter Coppens, die ambassadeur is van de actie.

Want elk kind verdient een verhaal én een toekomst.

Lees ook:

Partner Content