05 Jun 2012, Tennessee, USA --- The country singer Amy Grant, 51, spends time with her father, Dr. Burton Grant, 80, on her farm in Franklin, TN on June 5, 2012. Dr. Grant suffers from Alzheimer's disease and Amy has been helping in his care. Grant's Ghanaian caregiver, Juliana Armah, walks with them as well. --- Image by © Ed Kashi/VII/Corbis

Met de mantel der liefde: lang leve mantelzorgers!

Door De Redactie

Mantelzorg, dat is iemand uit je omgeving liefdevol opvangen. Kosteloos, belangeloos, vrijwillig. Soms 24 uur op 24 in je eigen huis, soms ergens anders, maar evident is het nooit. Een korte introductie!

Een luisterend oor

In Vlaanderen zijn er naar schatting meer dan 860.000 mantelzorgers. De meesten zijn vrouwen van 45 tot 65 jaar die voor een familielid zorgen. Wanneer zij het zwaar krijgen, kunnen ze terecht bij deze organisaties:

  • De Mantelzorgtelefoon: 078-15 50 20. Op deze lijn kunnen mantelzorgers hun verhaal doen, en daar ook echt de tijd voor nemen. De telefoon wordt bemand door vrijwilligers en is bereikbaar op werkdagen tussen 10 en 12 uur en van 13 tot 16 uur.
  • Het online platform www.ma-zo.be. Dat is een forum waar je kunt overleggen met andere mantelzorgers. Je leest er getuigenissen, stelt praktische vragen en steekt elkaar een hart onder de riem. Je staat er niet alleen voor!

De vijf grootste valkuilen voor mantelzorgers

Goed voor jezelf zorgen en je eigen grenzen leren aangeven is heel belangrijk voor mantelzorgers. Herlinde Dely is coördinator van het Kennispunt Mantelzorg van de Hogeschool West-Vlaanderen en licht enkele van de grootste struikelblokken toe voor mantelzorgers in onze maatschappij:

  • Je wordt niet erkend in je rol. “Veel mantelzorgers beseffen niet dat ze mantelzorger zijn. Zodra je op regelmatige basis voor iemand zorgt in je omgeving, en dit niet als vrijwilliger of professioneel doet, ben je mantelzorger. Vaak is er een gebrek aan erkenning bij bijvoorbeeld moeders van een hulpbehoevend kind. Ook al denken ze ‘gewoon mama’ te zijn, in hun situatie komt er vaak veel meer bij kijken. Beseffen dat je naast moeder ook mantelzorger bent is belangrijk, omdat je anders premies en nuttige informatie mist.”
  • Je gaat over je eigen grenzen. “Zorg kan klein beginnen. Elke dag eten brengen naar je moeder, elke dag een belletje doen. Maar vaak wordt die zorg steeds groter en groeit die je onbewust boven het hoofd. Heel wat mantelzorgers beseffen pas achteraf dat ze over hun eigen grenzen zijn gegaan.”
  • Je voelt je voortdurend schuldig. “Om voor iemand te zorgen, moet je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen. Daarom moet je tijd nemen voor jezelf, maar dit doen mantelzorgers vaak niet omdat ze het gevoel hebben dat ze de zorgbehoevende persoon dan in de steek laten. Vaak heeft de hulpvragende persoon liever geen hulp van ‘vreemden’, maar het is belangrijk om als mantelzorger in de eerste plaats aan je eigen gezondheid en draagkracht te denken. Als jij instort, is de persoon die je ondersteunt er ook niets mee.”
  • Je bent én vrouw/kind/dochter, én mantelzorger. “Als je dag in dag uit voor iemand zorgt, vergeet je soms dat je nog iets anders bent dan verzorger. Het is dan ook belangrijk om momenten als koppel in te plannen of gesprekken van ouder tot kind te hebben.”
  • Je raakt sociaal geïsoleerd. “Doordat vrienden minder op bezoek durven komen of doordat je zelf minder buitenkomt, valt sociaal contact vaak weg. Nochtans is het ongelooflijk belangrijk om als mantelzorger te blijven praten met familie en vrienden. Het aantal depressieve mantelzorgers is erg hoog, net omdat onder andere hobby’s, werk en andere sociale contacten stopgezet worden.”

Meer informatie vind je op kennispuntmantelzorg.be.

Bron: Libelle Magazine. Beeld: Corbis

Partner Content