School met een missie: Basisschool Rozemarijn

Basisschool Rozemarijn voor kinderen met een verstandelijke ontwikkelingsvertraging (Baarle-Drongen) is een school met een duidelijk plan. Hun missie: kinderen uit het buitengewoon onderwijs positief in de kijker zetten via een prentenboek. Schoolorthopedagoge Valentine vertelt.

Over hun doel

โ€œWe merkten dat er nog steeds een onvolledig beeld bestaat over kinderen met een verstandelijke ontwikkelingsvertraging. Veel mensen denken dat het bij ons op school alleen maar moeilijk is. Het is zeker zwaar, dat geef ik toe. Maar tegelijkertijd is er ook zoveel vreugde! Onze leerlingen zijn in de eerste plaats gewoon kinderen. Ze spelen, genieten en hebben verdriet, net als alle andere kinderen. Die boodschap willen we naar buiten brengen – de stereotypen doorbreken.โ€

Over hun project

โ€œOnze leerlingen hebben samen met een kinderboekenschrijfster een prentenboek gemaakt: Op stap met Didier – Didier is onze vast schoolpop. Daarin schetsen we een beeld van het dagelijkse leven bij ons op school. Het boek kan worden gebruikt in het bijzonder onderwijs, maar vooral ook daarbuiten.”

Over de reacties

โ€œDe ouders zijn trots dat ze met een positief verhaal over hun kinderen naar buiten kunnen komen. Om nog maar te zwijgen van onze leerlingen: bij de lancering van het boek begonnen ze op de speelplaats spontaan te applaudisseren en te zingen! We lijken te slagen in onze opzet: buitenstaanders krijgen echt een ander beeld over onze school dankzij het boek. ‘Doen jullie ook gewoon bosklassen?’ klinkt het dan bijvoorbeeld verbaasd. Voor die reacties doen we het.”

Werk jij ook op een school met een missie of gaan je kinderen naar zoโ€™n school die goed doet voor anderen? Laat het ons weten via hallo@libelle.be. Misschien verschijnt jullie project binnenkort in libelle.

Partner Content