Sara

Groeten uit Zweden: “Moet ik weer sociaal zijn na corona?”

In een ander land opnieuw beginnen met je hele gezin: we dromen er misschien allemaal weleens van, maar Sara dééd het gewoon. Hier lees je haar column over het leven met kinderen zoals het is, in Zweden.

Wie is Sara? 41, getrouwd met Phil en mama van twee karaktervolle kids, Elias (13) en Stina (10). Ze ruilden hun Hasseltse stadswoning in voor het lagom leven in Småland, Zweden.

Binnen minder dan twee weken is het zover: dan start de school weer hier in Zweden. De grote vraag die op ieders lippen ligt, is hoe het leven er zal uitzien dit najaar, nu de meeste volwassenen volledig gevaccineerd zijn. Wordt alles weer zoals vroeger en betekent dit dat ik opnieuw sociaal ga moeten zijn?

Geen verplichtingen tijdens corona

Heel eerlijk? Ik hield wel van de rust en het ontbreken van verplichtingen tijdens de corona periode. Net omdat die verplichte nummertjes minder frequent waren leek ik intens te genieten van de sociale contacten die wel mogelijk waren. Terwijl ik het vroeger moeilijk vond om neen te zeggen en ik dus meermaals uitgeput was na een rondje sociale verplichtingen, voelt het nu alsof dit ritme en de frequentie beter bij me passen.

dit ritme van beperkte sociale verplichtingen past veel beter bij me

Het feit dat we in Zweden wonen, heeft er natuurlijk ook veel mee te maken. De Zweden zijn van nature al wat afstandelijker en zullen niet snel je deur platlopen. Small talk is in de meeste gevallen ook niet hun favoriete bezigheid, dus op dat vlak voelde ik me hier snel helemaal thuis. Alle Zweden over dezelfde kam scheren zou niet verstandig zijn, maar ik durf wel zeggen dat je in het algemeen wat meer geduld moet hebben om ergens binnen te geraken.

Rustige ontmoetingen geven me energie!

Ook al hebben we hier in Zweden geen echte lockdown gekend zoals dat wel het geval was in België, toch voelde het ook hier anders tijdens corona. De aaneenschakeling van activiteiten waar je verondersteld was om sociaal te wezen in groep, viel helemaal weg. In de plaats kwamen er rustige ontmoetingen met een klein groepje, buiten op het terras of ergens in het park. Een ongedwongen namiddag met de buren, vriendjes van de kinderen die komen spelen en de mama(‘s) die blijven hangen voor een drankje, een bbq met een collega… Terwijl deze fijne ontmoetingen vroeger opgingen in het rijtje van zoveel verplichtingen, kon ik er nu intens van genieten. Ze gaven me zelfs energie! Was ik dan toch niet asociaal?

Ook de bezoekjes uit België zijn heerlijk. Opnieuw omdat het intensere momenten  in kleine groep zijn in plaats van een vluchtig gesprek op een feestje met teveel volk en luide muziek. Geef mij maar gezellige zomeravonden aan een meer waar geen einde aan lijkt te komen. Goede gesprekken, een duik in het water en de obligatoire marshmallows boven het vuur. De perfecte combinatie van back to nature en terug naar de essentie! Nog meer van dat, graag.

ik kon intens genieten van rustige ontmoetingen in een klein groepje

Nu de school opnieuw voor de deur staat, vraag ik me luidop af hoe het dit najaar gaat verlopen. Keren we terug naar hoe het voordien was, of zal er voor eeuwig een pre- en post-corona tijdperk zijn? Wat ik me afvraag: zijn er nog mensen die stiekem genoten van het even minder sociaal moeten zijn?

Ik ben benieuwd!

Groeten uit Zweden,
Sara

NOG MEER VERHALEN UIT ZWEDEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content