© Getty Images

Redactrice Diny stopt een maand met roken: ‘Ik ga vanavond slapen als roker, en sta morgen op als niet-roker”  

Door Diny Thomas

Stichting tegen Kanker daagt met haar campagne Buddy Deal alle rokers uit om één maand geen sigaret op te steken. Redactrice Diny gaat de uitdaging aan en vertelt je elke week heerlijk eerlijk of het haar lukt.

‘Begin er nooit mee, je komt er niet vanaf’, had mama gezegd, terwijl ze elegant nog een trekje van haar sigaret nam. Dat is wel het laatste wat je moet zeggen tegen zo’n nieuwsgierig aagje als ik ben. Want als het toch zo slecht is, waarom stopte ze dan niet gewoon? Zo gebeurde het dat ik op een avond, toen iedereen al sliep, een peuk uit de asbak griste en stiekem een trekje nam – als zestienjarige moest ik het weten. Maar wat was het vies! De avond daarna nam ik weer een trek, en nog één en nog één. Tot ik de smaak te pakken had, spijtig genoeg, en besefte waarom mama bleef roken. Ze was verslaafd, en ik dus ook!  

Neen, ik ben niet zwanger

Ik heb altijd gezegd dat ik ging stoppen met roken als ik aan kinderen wilde beginnen. Tot dan had ik geen enkele reden om zelfs maar een poging te doen. Het was gewoon te gezellig. En nee, dit is géén zwangerschapsaankondiging, mocht je dat denken. De nadelen daarentegen heb ik altijd halsstarrig genegeerd. Kanker? Daar was ik te jong voor. Stinkende kleren? De wasmachine in en ze roken weer fris. Gele vingers? Eens goed schrobben en klaar. Een rokershoest? Ach nee, gewoon een stevige verkoudheid.

‘Kijk, kijk! Tantie blaast’, hoorde ik mijn nichtje van twee enthousiast roepen vanachter het glas. Het was de eerste keer dat ik door de grond zakte van schaamde. Was dat het voorbeeld dat ik wilde zijn? Was dat de boodschap die ik haar wilde meegeven, dat roken niet meer is dan wat blazen? Nee, hélemaal niet. Ik heb me nooit schuldig gevoeld omdat ik rookte, maar wat zou ik me slecht voelen moest zij dat wel doen. Dus zat er maar één ding op: stoppen met roken.

Buddy Deal

Op 1 januari was ik zeker van mijn stuk: over drie maanden ging ik gestopt zijn met roken. Maar de angst om moddervet te worden en geen letter meer op papier te krijgen – mijn inspiratie zoog ik letterlijk uit mijn L&M-sigaretten, was te groot. Tot ik de reclame zag over Buddy Deal, de campagne van Stichting tegen Kanker, net voor mijn favoriete tv-programma Thuis. Ik schreef me prompt in. Alleen ging het me nooit lukken, maar met een buddy, mijn zus, misschien wel?

De laatste weken vertel ik iedereen die het horen wil dat ik op 1 mei stop met roken. Hoe meer mensen het weten, hoe groter de angst om hen teleur te stellen. Langs de ene kant ben ik opgelucht, opgetogen zelfs om eindelijk de sigaret uit mijn leven te bannen. Maar langs de andere kant mis ik het nu al, het roken, en ik ben niet eens gestopt.

Morgen ben ik een niet-roker

Ik heb de voorbije dagen honderd-en-één scenario’s bedacht voor mijn laatste dag als roker. Ik ging mezelf belonen met een Aperol Sprits (of vier) om op 1 mei een hele dag met een kater in bed te liggen. Want roken als je al misselijk bent, dat is geen goed idee. Zo zou ik dag één toch al kunnen overleven. Of ik ’s avonds de ene sigaret na de andere opsteken, om er een heuse afkeer van te krijgen.

Maar vanochtend besliste ik om gewoon te genieten van mijn laatste dag als roker. Er zaten nog twaalf sigaretten in mijn pakje, net genoeg om de dag door te komen. De laatste, die rook ik op net vóór ik naar bed ga. Ik ga slapen als roker, om morgenvroeg op te staan als niet-roker. Wie doet mee?

Volgende week: de eerste week als niet-roker (hopelijk)!

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content