Een brief aan de puberende jongen

Door De Redactie

Het leven van een tiener kan best ingewikkeld zijn. Daarom schreef een twintiger (die dus zelf niet zo lang geleden ook een tiener was) deze brief aan puberende jongens met wat extra advies en wijze raad…

“Hey jongen,

Luister even naar me. Ik weet dat je deze brief waarschijnlijk niet vrijwillig leest, maar dat je moeder wil dat je dat doet. Ik ga proberen om je niet te betuttelen, ik ga zeggen waar het op staat.

Ik ben 24 jaar oud. Ik realiseer me nu pas dat die tien jaar moeilijker waren dan ik toen dacht. Als het oké is, wil ik je wat advies geven. Dit zal je veel problemen besparen. Je gaat mijn advies misschien niet leuk vinden, maar ik weet dat je het toch gaat opvolgen. Het is voor een goed doel. Echt.

Er komt een dag dat je het huis gaat verlaten. De dag dat je zelf je eten moet koken, de was moet doen en zelf de rekeningen moet betalen. En dat is klote. Dan kom je er pas echt achter hoe geweldig je moeder is. Je realiseert je hoeveel ze voor je deed en hoeveel je aan haar te danken hebt. Dus onderneem nu al actie:

  • Als ze zegt dat je het bloed onder haar nagels vandaan haalt, dan is dat waarschijnlijk echt zo.
  • Als ze vraagt of je je kamer op wil ruimen, doe dat dan.
  • Als je niet naar dat feestje mag, leg je erbij neer.

Dit wil ik je met deze brief duidelijk maken: ga er altijd vanuit dat je ouders gelijk hebben en dat ze het beste met je voorhebben.

Even over de dames. De hormonen razen door je lichaam op dit moment. Zorg dat je daar zelf de controle over hebt. Leer om vrouwen te respecteren. Begin bij je moeder. Als je ouders zeggen dat je niet oud genoeg bent om te daten, dan bén je niet oud genoeg. Sorry, maar zo is het gewoon. Je moet geduld hebben.

Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat alles in je nu zegt dat je tegen deze wijze raad in moet gaan. Als dat echt is wat je wilt doen, doe het dan. Maar weet dat alles consequenties heeft. Als je dan net als ik over tien jaar terugkijkt, wil je écht dat je sommige dingen anders had gedaan.

Wees altijd aardig. Op iedere school heb je verschillende kliekjes. Maar probeer iedereen te vriend te houden. Word vrienden met iedereen waar je vrienden mee kunt worden. Bedenk ook dat als iemand geen goede invloed op je heeft (of als je ouders je dat vertellen), je ook nieuwe vrienden kunt maken. Als je eenmaal klaar bent met school, doen al die kliekjes er niet echt meer toe.

Maak je niet druk om wat anderen denken. Ik weet dat het een cliché is. Maar echt, doe gewoon wat jij denkt dat goed is. Voor mij betekende dat, dat ik niet altijd het beste moet willen. Dat betekende voor mij dat ik net zo blij kan zijn als ik alleen ben als wanneer ik onder vrienden ben. Als jij het maar leuk vindt.

Behandel je familie even goed als je je vrienden behandelt. Je familie zal er altijd zijn. Je ouders zijn altijd je ouders. Je broers en zussen, zijn voor altijd je broers en zussen. Ga ook zo met ze om. En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je zusje soms het bloed vanonder je nagels haalt. Maar geloof mij, als jullie ouder zijn dan zullen jullie vrienden worden.

Als je nu al niet eens de afwas kunt doen, hoe gaat het je dan ooit lukken om 8 uur per dag te gaan werken de komende 50 jaar? Kun je een bijbaantje krijgen? Doen! Dat helpt je om erachter te komen wat je echt leuk vindt. En onthoud: als je werk doet dat je leuk vindt, dan is het ook leuk om te werken. Als je nu al aan de slag gaat, ben je jezelf over een paar jaar dankbaar.

Zorg dat je de man wordt die je wil worden. En begin daar vandaag mee.”

Eentje om in te kaderen als je het ons vraagt!

Bron & beeld: Libellenl

Partner Content