Video: deze vrouw heeft Tourette en wil dat je met haar lacht

Door De Redactie

Lachen met Tourette, kan dat volgens jou? De Britse Jess Thom maakt hier geen probleem van. Volgens haar is lachen net de sleutel tot een goed gesprek.

Jess Thom heeft het syndroom van Gilles de la Tourette.  Hierdoor heeft ze elke dag een oncontroleerbare drang om bepaalde bewegingen en geluiden te maken. Hoewel Jess geen controle heeft over haar tics, ziet ze Tourette niet als een beperking. Integendeel zelfs, en dat bewijst ze met een video die de Britse krant The Guardian eind december 2015 deelde via Youtube.

Lachen is toegestaan

“Wanneer mensen me voor de eerste keer ontmoeten, weten ze vaak niet hoe te reageren“, vertelt Jess, wiens zinnen vaak doorspekt worden met tics en woorden als ‘biscuit’ en ‘cat’. Mensen zijn soms bang om haar te beledigen als ze ondanks alles toch beginnen te lachen door haar bezig te zien. Lachen met een handicap is voor veel mensen not done, maar zo ziet Jess het niet. Lachen is voor haar net een ijsbreker die het makkelijker maakt om met iemand een gesprekje te beginnen.

Volgens Jess blijkt uit onderzoek dat 67 procent van de Britse bevolking zich ongemakkelijk voelt wanneer ze praten met mensen die een handicap hebben. Hoog tijd om hier verandering in te brengen!

Touretteshero

Ondanks haar beperking blijft Jess niet bij de pakken zitten. Zo is ze mede-oprichter van Touretteshero, een plek waar de humor en creativiteit van mensen met Tourette de vrije baan krijgt.