Vlaamse gemeenten krijgen schuilhokken voor zwerfkatten

De komende maanden krijgen alle Vlaamse steden en gemeenten twee schuilhokken voor zwerfkatten die na hun sterilisatie opnieuw worden vrijgelaten. Bij ieder schuilhok hoort ook een infobord met meer informatie en contactgegevens.

Overlast

Sinds 2014 is het verplicht om iedere kat die wordt verkocht of weggegeven te chippen, registreren en steriliseren. Sinds 2018 werd die maatregel nog uitgebreid en moeten alle katten voor de leeftijd van 5 maanden worden gesteriliseerd, ongeacht of de kat wordt verkocht of weggegeven.

Ondanks de sterilisatieplicht blijven heel wat steden en gemeenten kampen met overlast door zwerfkatten. Voor de opvang, sterilisatie en terugplaatsing wordt samengewerkt met lokale asielen of verenigingen om zo het aantal zwerfkatten onder controle te houden.

Beschutting en voer

In het zwerfkattenplan van minister Ben Weyts staat ook dat lokale besturen beschutting en voer moeten voorzien voor dieren die na hun sterilisatie opnieuw worden vrijgelaten. Daarom biedt de Vlaamse overheid alle steden en gemeenten nu twee gratis schuilhokken die plaats bieden aan drie à vier katten.

Bij elk schuilhok horen ook twee infoborden met onder andere de contactgegevens van het lokale aanspreekpunt voor zwerfkatten, informatie over de sterilisatieplicht en de vraag om de dieren met rust te laten. Daarnaast kunnen steden en gemeenten ook meerdere schuilhokken aankopen aan een voordeliger tarief.

Lees ook:

Partner Content