4 vragen over een gezonde darmflora

Advertorial

Wist je dat je darmen eigenlijk het powerhouse zijn van je gezondheid? Een gezonde buik zorgt ervoor dat je lichaam in balans is, je fysieke en mentale weerstand is beter. Je voelt je energieker en vitaler, kortom: gelukkiger. Eén advies als je lekker in je vel wil zitten: zorg goed voor je buik. Hoe doe je dat? Professor Danny De Looze, maag- darmspecialist in het UZ Gent, licht toe.

1. Waarom is een gezonde darmflora zo belangrijk?

Dokter Danny De Looze: “Het woord ‘flora’ verwijst eigenlijk naar planten, tegenwoordig spreken we over het darmmicrobioom. Daarmee wordt dan het geheel van micro-organismen in het spijsverteringsstelsel bedoeld, bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Eigenlijk weten we er nog niet zo heel veel over. Waar we wel zeker van zijn: je darmmicrobioom ontwikkelt zich pas na de geboorte, door contact met de buitenwereld. We weten nu dat darmbacteriën cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling en functioneren van de darm, het immuunsysteem en metabolisme. Het darmmicrobioom varieert ook van individu tot individu, het is net zo uniek als een vingerafdruk en is ook nog eens dynamisch, het verandert continu. Dat maakt onderzoek ernaar uiteraard erg complex, omdat er geen gemiddeld darmmicrobioom bestaat.

Wat we wel zeker weten, is dat er een relatie is tussen een afwijkende samenstelling van het darmmicrobioom en een hele reeks ziektes en aandoeningen. Toch is het nog te vroeg om daaruit al de conclusie te trekken dat dat afwijkend darmmicrobioom de oorzaak is van die ziektes. We weten gewoon nog niet genoeg om echt een één op één relatie te leggen tussen je lifestyle en een gezond of afwijkend darmmicrobioom. Wat is oorzaak, wat is gevolg? We weten wél dat biodiversiteit een rol speelt: hoe diverser, hoe beter. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat de biodiversiteit in je darmmicrobioom, de combinatie van veel verschillende organismen, niet alleen afneemt op hogere leeftijd, maar ook bij allergieën, obesitas, diabetes en bepaalde darmaandoeningen… Uit dierproeven weten we ook dat er een verband bestaat tussen de ontwikkeling van dat darmmicrobioom in de vroege levensfases en de gezondheid op latere leeftijd. Er valt nog veel te onderzoeken, maar we weten dus wel dat je darmmicrobioom belangrijk is voor je gezondheid en dat een grote biodiversiteit daarbij een rol speelt.”

2. Wat doet je darmmicrobioom voor je gezondheid?

Dr. Danny De Looze: “Allereerst helpen die micro-organismen bij een goede vertering van je voedsel. Daarbij produceren ze ook een aantal essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine K. In de dikke darm worden door fermentatie ook nog eens nuttige vetzuren zoals boterzuur geproduceerd, stoffen die darmcellen energie leveren. We weten ondertussen ook dat ons immuunsysteem zich grotendeels in de darmen bevindt. Het darmmicrobioom is een sterke stimulans daarvoor. En tenslotte biedt het ook nog bescherming tegen ziektekiemen.”

Dr. Danny De Looze: “Je darmmicrobioom is niet enkel belangrijk voor je vertering of je immuunsysteem, maar heeft ook invloed op je mentale gezondheid. Het is een hot topic, die darm-brein as of de gut brain axis. Hoe het werkt is iets wat we nog niet helemaal begrijpen, maar we weten wel dat er interactie is tussen het brein en de darmen. Bij je spijsvertering worden er door de bacteriën in je darmen stoffen geproduceerd die via de darmwand terechtkomen in zenuwcellen. Die prikkeling heeft een connectie met de hersenen. En omgekeerd hebben je hersenen ook 24/24 invloed op je darmen en omgekeerd. Er gaan continu signalen van je darmen naar je hersenen, maar tenzij je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom, zal je daar niet veel van merken. Ondertussen wordt duidelijk dat die link tussen je darmen en je hersens intensiever is dan gedacht. Waar onverklaarbare buikklachten vroeger bijvoorbeeld afgedaan werden als ‘psycho-somatisch’, spreken we nu van DGBI of dysfunction of the gut brain axis.”

4. Hoe hou je je darmflora of darmmicrobioom gezond?

Dr. Danny De Looze: “Zoals gezegd: zo heel veel hierover weten we nog niet. Wat voor het darmmicrobioom van de ene net heel positief is, kan voor een ander individu net minder goed werken. Neem nu voldoende vezels eten: da’s voor iedereen belangrijk, maar voor iemand met het prikkelbare darmsyndroom zullen vezels sneller een opgeblazen gevoel geven, terwijl ze bij die andere persoon net voor een betere spijsvertering en vlottere stoelgang zorgen. ‘Balans’ is hier het codewoord, om de biodiversiteit in je darmen optimaal te houden. Van sommige voedingssupplementen of voeding met probiotica is intussen aangetoond dat die een positief effect hebben op die biodiversiteit in je darmmicrobioom, daar wordt nog steeds onderzoek rond gedaan. Eet gevarieerd genoeg. Eet voldoende vezels, drink daarbij genoeg zodat die vezels vocht kunnen opnemen voor een vlotte stoelgang, eet regelmatig en in niet te grote porties… Allemaal dingen die we wel weten, daarom niet altijd doen.”

Goeie gewoontes, elke dag opnieuw

Wat kan je doen om je darmflora of darmmicrobioom zo gezond mogelijk te houden?

  • Eet gevarieerd genoeg.
  • Eet voldoende vezels, de algemeen aanbevolen dosis is 25 tot 30 g per dag. Dat klinkt niet veel, maar in de praktijk halen de meeste mensen dat niet.
  • Drink genoeg, zodat die vezels vocht kunnen opnemen in je darmen en zo zorgen voor een vlotte transit.
  • Eet niet te veel en te vaak rood vlees. Door andere soorten bacteriën die daarbij gestimuleerd worden, verandert je darmmicrobioom. Er wordt een link gelegd tussen deze veranderingen en een verhoogde kans op darmkanker.
  • Gefermenteerde voeding, zoals yoghurt, blijkt een positief effect te hebben op je darmmicrobioom, net als bepaalde voedingsmiddelen of supplementen met probiotica.

Wat je moet weten over pre-, pro- en antibioticia

Je hoort er vaak over spreken, maar wat zijn ze en wat doen ze?

  • Prebiotica zijn vezels. Door vezelrijke voeding te eten, kan je de micro-organismen in je dikke darm stimuleren. De aanbevolen hoeveelheid is 25 tot 30 gram per dag.
  • Antibiotica helpen je lichaam om ziekmakende bacteriën te bestrijden, maar kunnen in je darmen het microbiële leven flink verstoren. Het ‘ecosysteem’ daar is complex en heeft een hele tijd nodig om te herstellen, zeker bij jonge kinderen.
  • Probiotica zijn micro-organismen die je gezondheidsvoordelen kunnen geven, tenminste: als je er genoeg van eet. In de praktijk zijn het vaak producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën en bifidobacterieën bevatten. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijk gunstige effecten van probiotica op verschillende klachten en aandoeningen. Ook wordt er onderzocht of gebruik van probiotica de weerstand verhoogt. Er is echter nog veel meer wetenschappelijk onderzoek nodig.

Actief in balans: Goed voor je buik zorgen met Activia van Danone

Je buik, het is een kwestie van balans. Wist je dat er in je darmen biljoenen darmbacteriën wonen, goede en slechte? Samen vormen ze je darmflora of darmmicrobioom. De samenstelling daarvan is uniek voor elk van ons en verandert ook nog eens continu. En: is best zo divers mogelijk, uiteraard met de ‘goede’ bacteriën in de meerderheid.

Je kan je lichaam helpen door bij je voeding te letten op voldoende vezels.

Moeilijk? Helemaal niet: elke dag een portie yoghurt helpt al. Activia Vezels van Danone is een heerlijk milde yoghurt met een zachte smaak en een unieke textuur, die gemiddeld 2,3 g vezels bevat per portie van 125 g. Yoghurtfermenten helpen om de lactose erin te verteren, iets waar behoorlijk wat mensen problemen mee hebben. Zo eenvoudig kan een goede gewoonte zijn… En lekker: heb je de nieuwe Activia met Muesli al geprobeerd?