piggy bank saving,business saving money concept,business economy idea,selective focus and vintage color tone.

Daarom geef je altijd meer geld uit wanneer je loon net is gestort

Je ziet een mooi paar schoenen, maar vindt ze toch wat duur. Dus je beslist even te wachten… Wanneer enkele dagen later je loon is gestort, kun je niet meer weerstaan. Je slaat ze meteen in. Herkenbaar? Je bent niet alleen.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de gezinnen 25% meer geld uitgeeft op de dag waarop hun loon wordt gestort. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?

Duurdere shoptripjes

Assistent professor Michaela Pagel ( Columbia Business School) en Arna Varardottir (Copenhagen Business School) deden onderzoek naar het uitgavenpatroon van gezinnen. Ze ontdekten onder andere dat meer dan de helft van gezinnen 25% meer uitgeeft op de dag dat hun loon wordt gestort. Daarnaast bleek ook dat tijdens een shoptripje gemiddeld 11% meer wordt gespendeerd op die dag. Duurdere shoptripjes dus.

Emotionele beslissingen

Natuurlijk weten we wel dat we beter kunnen sparen voor onvoorziene omstandigheden of ons pensioen dan voor dat ene paar schoenen dat we meteen kunnen aantrekken. Toch kiezen we vaak de tweede optie, die waar we instant blij van worden. Want sparen is een emotionele aangelegenheid. Wist je dat 90% van de keuzes die we maken gebaseerd zijn op emotie? Voor geld is dat niet anders. We kiezen liever nu voor een gelukkig gevoel in plaats van spaargeld voor later. Bovendien lijkt 100 euro sparen voor de toekomst niet echt de moeite, maar dat is het natuurlijk wel.

Eén of twee marshmallows

Die kortetermijnvoordelen werden vroeger ook al bestudeerd. Je kent ongetwijfeld de wereldberoemde marshmallow-test van psycholoog Walter Mischel. Hij zette een groep kleuters in 1972 voor de keuze: ze mochten meteen één marshmallow opeten óf ze wachtten een kwartier en mochten er dan twee verorberen. Je zou denken dat ze kiezen voor dubbel zoveel snoep. Maar niets bleek minder waar. Toen de onderzoeker na een kwartiertje terugkwam, had maar liefst tweederde van de kleuters de marshmallow opgegeten. Slechts eenderde was in staat geweest het grotere doel voor ogen te houden en de verleiding te weerstaan.

Bij volwassenen werkt het net zo. Het vergt veel discipline om te kiezen voor de langetermijnvoordelen. Daarom bezwijken we voor een nieuwe handtas of is het gemakkelijker om te sparen voor een reis in de nabije toekomst. Sparen voor ons pensioen of voor een onvoorziene omstandigheid – die waarschijnlijk in de verre toekomst ligt – vraagt meer discipline en is moeilijker.

Uit het zicht

Wat deden de kinderen dan die er wel in slaagden om een kwartiertje te wachten? Ze legden hun hoofd op tafel, keken naar het plafond of zongen een liedje om zichzelf af te leiden. Met andere woorden: ze zorgden ervoor dat ze de marshmallows niet zagen. En dat kun je ook met je spaargeld doen. Open een spaarrekening bij een andere bank dan je hoofdbank en stort hierop maandelijks een vast bedrag. Je spaargeld is zo onzichtbaar en je bent minder geneigd het toch uit te geven.

Gouden Tips

Deze gouden tips zorgen dat je vanaf nu wél voldoende spaart:

  • Bouw een spaarmoment in aan het begin van de maand. Zo weet je na de aftrek van je maandelijkse spaarbedrag en andere vaste kosten, hoeveel je nog exact overhoudt voor de rest van de maand.
  • Automatiseer de overschrijving van je zicht- naar spaarrekening. Zo hoef je er niet elke maand aan te denken en bouw je vanzelf een spaarreserve op.
  • Spaar bij een tweede bank. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat wanneer je voldoende afstand bewaart tussen jezelf en je spaargeld, het gemakkelijker wordt om te sparen. Je wordt minder snel verleid om je spaargeld aan te spreken, en dat helpt. De ideale oplossing: een extra (gratis) spaarrekening openen bij een tweede bank. Een kleine moeite die je op weg kan zetten om een betere spaarder te worden!
    Zelf meer sparen? Open vandaag nog jouw gratis online spaarrekening bij Rabobank.be.

Beeld: Getty Images