De 5 Normandië-toppers van reportagemaker Annemie Struyf


Samen met France.fr

De Mont Saint-Michel, de invasiestranden van D-Day uit de Tweede Wereldoorlog…. Normandië leek voor Annemie Struyf nog maar weinig geheimen te hebben. Toch werd de trip die ze voor Libelle maakte een revelatie. Ze nam haar oudste dochter Johanna (28) op sleeptouw en samen selecteerden ze 5 toppers: voor romantische zielen, cultuurliefhebbers, rustzoekers én shoppingfans.

1 Giverny, het dorp waar schilder Monet zich thuis voelde
“Het dorp Giverny is een ontdekking. In de lente schuifelen horden Amerikanen en Japanners over veel te kleine paadjes door de oosterse tuin die de impressionistische schilder Claude Monet achter zijn huis liet aanleggen. Maar op een doordeweekse dag in september ontkom je niet aan de perfecte schoonheid van de beroemde waterlelies. De bloemen zijn aandoenlijk kleurrijk, wild en toch verzorgd. Johanna, die haar grote fototoestel nog eens uit de kast heeft gehaald, kan niet ophouden met klikken. In dit huis en deze tuin heeft Claude Monet ooit geleefd en gewerkt, bemind en getreurd. Hier vang ik een glimp op van de mens achter de schilder.

Ook het oude Hôtel Baudy ademt de nostalgische sfeer van de 19de eeuw: 1887 staat gebeiteld in de hotelannalen. We lunchen op het terras met zicht op de Normandische heuvels. Het eten is heerlijk, maar vooral de tocht naar la pièce d’eau is een aanrader. Door de gelagzaal van het hotel gaat het naar de tuin… waar een verrassing wacht. Zoveel kleuren en nostalgie! Het is een sprong in de tijd, gekleurd door dahlia’s en ander impressionistisch moois.”

2 Tussen rotsen en Seine: Les Andelys
“In Normandië kun je nog echt door het landschap zwerven, langs supercharmante plattelandswegjes, zoals dat in Vlaanderen niet meer kan. Autorijden is een plezier, in de septemberzon toont Normandië zich op zijn mooist. En dan: het historische dorpje Les Andelys, een plaatje! Mijn oog valt op een winkeltje waar ik absoluut iets wil kopen. Truien, T-shirts, mutsen en sjaals in de typisch Normandische strepen. Blauw en wit. Herinneringen aan mijn kindertijd.

Vanuit het dorpscentrum brengt een idyllische wandeling langs de Seine ons naar chambre d’hôtes La Canotière. De ligging is subliem: de tuin grenst aan de Seine, aan de andere kant rijzen de falaises op en vanuit het huis zie je het imposante Château Gaillard boven de rotsen uittorenen. Moeilijk met de camera vast te leggen. Want hoe vat je de rotsen, het kasteel, de Seine en het Normandische landgoed in één beeld? Onze chambre d’hôtes heeft nog een troef, die we pas de volgende ochtend ontdekken. Geen klassiek croissant-confituur-café-ontbijt, maar een overvloed zelfgemaakte heerlijkheden: quiches, cakes, brioches, taarten, broodjes, yoghurt en confituren.”

3 Een van Frankrijks mooiste dorpen: Lyons-la-Forêt
“Ook Lyons-la-Forêt is om van te snoepen. Geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk: versierde gevels, gekleurde lemen muren, huizen in stucwerk, roze bakstenen, oude molens, kloosters, hotels en overal bloemen. Soms doet het me denken aan vroegere vakanties op het Engelse platteland, dan weer aan de Elzas. Maar dit is een verborgen parel in Normandië. Wie kent Lyons-la-Forêt? Onder de grote houten abri, midden in het dorp, koop ik artisanale saucissen op het marktje met streekproducten, want mijn jongste dochter Hope (15) is gek op pur porc. Met Johanna slenter ik langs de vintage-winkeltjes, op zoek naar schatten. Die vind ik in L’Empreinte Décoration: een knalgele kalender met blauwe letters uit de oude Franse postkantoren. De voetverzorging die we daarna krijgen in de Nuxe Spa van Hotel Licorne is een heerlijke afsluiter. Een half uur lang zijn we in een andere wereld. Helemaal zen en opgeladen voor de volgende dag.”

4 Blauwe schapen bij een eigenzinnig kasteel
“Op weg naar Rouen kun je een stukje omrijden naar Château de Saint Crespin, een statig en indrukwekkend kasteel met een collectie blauwe schapen op het grasplein ervoor. In de orangerie van dit kasteel runt Adrienne Desbiolles een galerij vol  curiosa en kunst uit de hele wereld, een winkeltje, een theesalon, een wijn- en waterbar. Ze organiseert zelfs concerten. Een merkwaardig, fascinerend snuisteradres.”

5 De prachtige stad Rouen, vol geschiedenis én boetiekje

“De hoofdstad van Normandië is een echte topper. Wat een stad! Rustig, veel historische charme, een aanstekelijke vibe én toprestaurants, zoals Le 6e Sens, met een hoogstaande keuken die volgens mij een ster waard is . Blikvanger is de waanzinnige kathedraal, die Claude Monet meer dan 40 keer heeft geschilderd. Er is het grote, kunstige justitiepaleis met kogelinslagen uit de oorlog. De ene kerk na de andere… Maar bovenal is Rouen de stad van Jeanne d’Arc. Johanna en ik zijn allebei gek op historische vrouwenfiguren. In Rouen werd Jeanne gevangen genomen en gefolterd. Hier stond de brandstapel waar zij haar einde vond en leeft zij verder als een heldin, de trots en de beschermengel van deze stad.

We hadden nog het Museum voor Schone Kunsten willen bezoeken, dat pal tegenover ons hotel ligt. Een aanrader trouwens, want L’Alcôve des Beaux-Arts is een statige 17de eeuwse koopmanswoning met een geweldige, rustige binnentuin. Als twee prinsessen krijgen we hier een heel appartement voor onszelf. Maar uiteindelijk zijn we dus bezweken  voor het shoppen.
De kleine straatjes rond de kathedraal, kronkelend als in de middeleeuwen, zitten vol fijne winkeltjes met antiek, juwelen, kleren, lederwaren, hebbedingen, streekproducten.
En het museum? Dat houden we tegoed voor een volgende moeder-dochter-trip.

Meer informatie:
Website Normandie Tourisme
Website france.fr – 48 uur met Annemie