IKEA gaat voor duurzaam met de ‘Tweedekanshoek’

Al gehoord van een circulaire economie? Dat is een economisch systeem dat erop gericht is om de waarde van producten zolang mogelijk in stand te houden door ze te herstellen of te recycleren in plaats van ze na gebruik weg te gooien. Een model dat IKEA al toepast. Meer nog, tegen 2030 wil het Zweedse merk een volledig circulair bedrijf zijn. Een eerste concrete voorbeeld? De Tweedekanshoek, waar ook wij in kunnen snuisteren. Want #AlleBeetjesHelpen.

Klik hier voor onze podcastreeks ‘Beter Leven Thuis’ en ontdek allerlei duurzame tips & tricks voor elke dag.

Een Tweedekanshoek voor je meubels

72% van de Belgische consumenten wil wel iets veranderen om duurzamer te leven, maar 38% van hen weet niet hoe. Jij ook niet? Neem dan eens een kijkje in de Tweedekanshoek van IKEA. Daar vind je meubels die zo goed als nieuw zijn, maar een stuk minder kosten. Waarom? Dit zijn eindereeksen, toonzaalmodellen of meubels die al door iemand anders werden gebruikt. Je kunt deze tweedehandse topstukken in de winkel kopen of online reserveren (denk eraan: wie eerst komt, eerst maalt!). Nog een tip: IKEA koopt ook je oude meubels over in ruil voor een cadeaubon tot 50% van de nieuwprijs ervan. Fantastisch, toch? Zo verdien je zelf nog iets én maak je iemand anders gelukkig.

En eerst wordt de schade hersteld!

In de Tweedekanshoek gaat het om meer dan alleen tweedehandse spullen (ver)kopen, want IKEA checkt en herstelt er ook beschadigde meubels. De medewerkers controleren er de kwaliteit van de artikelen waarover klanten niet tevreden zijn, zodat IKEA er iets aan kan doen. Daarnaast herstellen ze beschadigde verpakkingen en vervangen ze kapotte onderdelen. Zo kan alles opnieuw in het verkoopcircuit. En is een product niet meer verkoopbaar, dan gaan alle intacte onderdelen naar een soort van ‘magazijn’. Zo heb je in de Tweedekanshoek ook veel kans om dat specifieke onderdeel te vinden waarmee je je eigen meubelstuk eenvoudig en goedkoop kunt herstellen.

Herstel je versleten meubels

Is een van je meubels lichtjes beschadigd, maar kun je er (nog) geen afscheid van nemen? Heb je een onderdeeltje verloren of is een groter stuk kapot? Geen paniek! Bij IKEA bestel je makkelijk verschillende onderdeeltjes, online of in de winkel. Zo kan je meubelstuk nog een rondje mee. Je geniet langer van je favoriete spullen zonder dat het je veel kost. De kleinste stukjes zijn zelfs helemaal gratis! Eenvoudig, voordelig en vooral goed voor het milieu.

Neem zeker ook een kijkje in de online Tweedekanshoek! Met deze nieuwe IKEA tool ontdek je welke producten beschikbaar zijn in onze Tweedekanshoek. Met de online Tweedekanshoek kun je, voordat je naar de winkel gaat, zien welke tweedehands producten er beschikbaar zijn en ze reserveren.