Met de familie op ontdekkingstocht in de Ardennen!

Samen met Ardennes-Etape

Die goede voornemens om wat vaker met de familie op stap te gaan? Die breng je gewoon lekker in de praktijk in de Belgische Ardennen, want waar anders vind je een betere bodem voor fijne gesprekken dan op kilometerslange wandelpaden, wat geeft meer rust dan een klaterende beek of het uitzicht over een weelderig groene vallei? De ideale omgeving om de rush van alledag opzij te zetten en de familiebanden weer strakker aan te halen!

Het lijkt wel of stilte en natuur steeds schaarser worden terwijl onze nood eraan alleen maar toeneemt. Een voorstel tot een weekendje Ardennen? Dat kan niet anders dan op luid gejuich worden onthaald! Het vooruitzicht op stevig wandelen tussen bomen en rotsen, picknicken op het gras, speuren naar vogels en zoeken naar het juiste pad lokt ons allemaal. Alsof de oermens in ons weer ontwaakt en al onze zintuigen op scherp stelt. En het voordeel is: voor mooi wandelen hoef je echt niet ver te reizen. Een relatief korte autorit brengt jou en je familie al tot in het hart van de Ardennen. Daar strekken zich eindeloze wandelmogelijkheden uit, van stevige trektochten tot rustige ommetjes, van een luchtje scheppen tot diepgaand herbronnen. Zelfs de kinderwagen of de hond hoeven geen obstakel te zijn, net zomin als een gemiddelde conditie: er is gewoon voor elk wat wils.

Een geschikte wandeling kiezen in het enorme aanbod lijkt soms moeilijker dan het is. Even de hoofden bij mekaar steken kan soelaas bieden: gaat de voorkeur uit naar een doelgericht parcours, waarbij een mooi panorama of uitgestrekt vergezicht de eindmeet is? Ardennes-Etape, hét portaal voor vakantiewoningen in de Ardennen, lijst een aantal fraaie tochten op met de meest indrukwekkende uitkijkpunten. Wat gevoel van voldoening krijg je als je samen op de stuwdam van Nisramont aankomt, of het Graf van de Reus nabij Dinant bereikt! Trek je met z’n allen liever de bottines aan voor een rustige verkenning door bos en dal? Dan is RAVel een aanrader van formaat. Dit web van trage wegen strekt zich uit over oude spoorwegen en jaagpaden: samen vormen ze een veelzijdig routenetwerk.

Eén van de mooiste wandelingen is zeker deze langs de Ninglinspo, het enige bergriviertje van ons land in de provincie Luik. Wandelen kan je trouwens fijn afwisselen met vissen of waterfietsen: het meer van het exotisch klinkende Warfaaz is dan een leuke bestemming, waar zelfs de kleinsten kunnen ravotten. Besluit je een familietocht ook graag met een barbecue? In het 130ha grote staatsbos van Grand-Bois kan je op de open plek van So Bechefa met een gerust hart de satéstokjes bovenhalen. Voor de minder grote avonturiers: heel wat vakantiehuizen beschikken ook over een barbecueplaats … Zeker is: welke tocht je ook onderneemt, aan gevarieerde paden geen gebrek in de Belgische Ardennen. Meer nog: na zo’n gezamenlijke trip waarbij je elkaar over boomwortels heen trok, buizerds liet ontdekken en diep de boslucht opsnoof, zit de sfeer er sowieso in. En al die fijne momenten samen: is dat niet de ultieme bestemming?

TIP
Maak je van een bruisend weekend graag een grand-cru? Kies een vakantiehuis waar comfort, natuur en ontspanning de sleutelwoorden zijn. Waar het uitzicht onovertroffen is, het geknetter in de open haard verstrooit, het partijtje biljart onvergetelijk wordt…

Beeld: Martin Dellicour