De nieuwste trends in bouw- & verbouwland

Op 22 februari opent Batibouw de deuren, met duizend exposanten die je de allernieuwste snufjes tonen. Wij maakten alvast een selectie.

Je eten op een halfuur koud

Oké, hij heeft een tot de verbeelding sprekende prijs, maar hij is zo inventief dat we jullie dit nieuwe keukenwonder niet willen onthouden. Bovendien geeft het een idee van de vele technologische snufjes die we de volgende jaren nog in de keuken mogen verwelkomen.

De AEG Blast Chiller is een nieuw toestel voor de hobbykok dat voeding op een half uur afkoelt of bevriest, dus veel sneller dan een gewone koelkast. Stel dat je in het weekend al je gerechten bereidt voor de daaropvolgende week, dan kun je ze voortaan ook direct na de bereiding vliegensvlug afkoelen. Door die snelle koeling blijven alle smaken, aroma’s en voedingswaardes behouden. Omdat het kookproces abrupt wordt stopgezet, vormen zich geen bacteriën en kan het voedsel tot wel zeven dagen in de koelkast bewaard worden.

Afbeeldingsresultaat voor AEG Blast Chiller
Blast Chiller van AEG

 

Daarnaast kun je deze nieuwe keukenvriend ook gebruiken voor dranken: een fles witte wijn koel je op een kwartiertje. Ook snel invriezen is met de Blast Chiller mogelijk: na 30 minuten vriestijd kun je de voedingswaren direct in de vriezer stoppen.
Info: richtprijs € 4.499,99, www.aeg.be

De nieuwste generatie warmtepompen

Een warmtepomp produceert warm water voor je sanitair en verwarming door de warmte uit de buitenlucht te gebruiken. De Daikin Altherma doet dit op een bijzondere manier: ze maakt gebruik van R-32, een alternatief koelmiddel dat een lagere milieu-impact heeft en maximale prestaties en betaalbaar comfort garandeert.

Afbeeldingsresultaat voor Daikin Altherma
Daikin Altherma warmtepomp

 

De nieuwste generatie warmtepompen heeft niet alleen een hoog rendement maar is ook fluisterstil en relatief klein, waardoor je ze zelfs plaatst in kleine ruimtes zoals de berging naast de keuken. De bediening gebeurt gewoon via een app.
Info: Vanaf € 4.400 excl. montage en BTW, www.daikin.be

De slimme thermostaat

Hét codewoord op Batibouw dit jaar is connectiviteit. Meer en meer worden alle toestellen in huis via internet verbonden met je smartphone en met elkaar, van de thermostaat tot je koelkast. Daardoor kun je ze met een app bedienen, ook vanop kilometers afstand. Zo’n Smart Home-oplossing levert de slimme thermostaat Tado°. Die stuurt je verwarming aan op basis van je locatie en verwarmt alleen als je thuis bent, waardoor je tot 31% op je jaarlijkse verwarmingsfactuur kunt besparen.

Afbeeldingsresultaat voor Tado°
Slimme thermostaat

 

  • Tado° werkt met ‘geofencing‘. Dat wil zeggen dat je zelf een zone bepaalt waarin de verwarming moet uit- of aangeschakeld worden. Als je ‘s avonds naar huis rijdt en binnen een vooraf bepaalde zone komt van bijvoorbeeld 10 kilometer, dan wordt de verwarming thuis automatisch opgezet.
  • De draadloze slimme thermostaat is makkelijk zelf te installeren als je een bedrade thermostaat hebt, gewoon door de twee draadjes met de tado° te verbinden.
  • De thermostaat is compatibel met digitale assistenten als Google Home en Amazon Alexa, zodat je met je stem je verwarming kunt activeren.
  • De Starterskit is ook combineerbaar met slimme radiatorknoppen, om de verschillende te verwarmen zones in je woning apart aan te sturen.
    Info: Vanaf 199 euro voor de Slimme Thermostaat-Starterskit, www.tado.com

Een kachel voor een passiefwoning

DDG, de Belgische producent van houtkachels die op de centrale verwarming worden aangesloten, pakt uit met een primeur: de PIO. Dat is de enige cv-kachel in Europa die geschikt is voor passiefwoningen. De warmtebehoefte in zo’n woning is immers veel lager, en dus is een kachel meestal minder geschikt omdat die te veel warmte afgeeft. Maar omdat de stralingswarmte van deze compacte PIO veel lager ligt, kan wie in een lage-energie- of een passiefwoning woont toch genieten van de gezelligheid van een haardvuur.

PIO, energiezuinige CV-kachel

 

De warmte wordt niet alleen doorgegeven aan de centrale verwarmingsinstallatie. Ook het opwarmen van een buffervat, met eventueel een ingebouwde boiler voor sanitair warm water, behoort tot de mogelijkheden.
Info: Vanaf € 3.995 excl. BTW, www.ddg.be

Elektrische radiator niet langer energievreter

De vernieuwde elektrische PAROS E-radiator van Radson is met zijn superslanke lijnen bijzonder mooi en stijlvol. Maar hij beschikt voortaan over enkele slimme opties die hem zeer energie-efficiënt maken. Vanaf 1 januari van dit jaar mogen enkel nog elektrische radiatoren geproduceerd volgens de strenge Europese EcoDesign-richtlijn, en dat heeft de ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. Door de hypermoderne technologie zijn elektrische radiatoren niet langer energieverslindend, maar zorgen technische snufjes ervoor dat ze veel minder verbruiken. Wil je bijvoorbeeld om halfacht ‘s morgens een temperatuur van 22°C in de badkamer, dan zorgt het ‘intelligent temperature control system’ ervoor dat de thermostaat zelf bepaalt wat het meest energie-efficiënte verwarmingspatroon is om die temperatuur te halen. Ook handig is de open raam-detectie, waarmee de elektrische radiator automatisch in stand-by gaat als de temperatuur plotseling fel daalt.
Info: De Paros E vanaf € 760, excl. BTW, www.radson.com

Batibouw praktisch

Batibouw loopt van donderdag 22 februari tot en met zondag 4 maart in Brussels Expo. De beurs is niet alleen interessant voor wie aan het renoveren is. Ook wie plannen koestert voor kleinere projecten zoals een terras, of gewoon inspiratie wil opdoen voor de verfraaiing van zijn huis komt er aan zijn trekken.

Opvallend dit jaar: het grotere aanbod aan keukens en sanitair, en een volledig nieuwe avenue met de nieuwste modellen haarden en kachels. Alle info en openingsuren vind je op www.batibouw.com

 

 

Partner Content