Huis kopen? Zo houd je rekening met de totale kostprijs

Huis kopen? Zo houd je rekening met de totale kostprijs
Lifestyle, Los Angeles, USA

Wie een huis koopt, moet niet alleen iets van bakstenen afweten, ook van bankzaken. Wij vertellen je hoe je de beste lening krijgt én met welke kosten je rekening moet houden.

1. Ga praten met je huisbankier lang voor je een huis koopt

De periode rond Batibouw is een uitstekende gelegenheid om proactief al een afspraak te maken met je bankier, ook al heb je op dit moment nog geen concrete plannen. Hij of zij kent je persoonlijke situatie en kan je vertellen hoeveel je op dit moment kunt lenen, op welke termijn (20 of 25 jaar) en tegen welke voorwaarden (rentevoet). Zo weet je meteen binnen welk budget je op zoek kunt gaan naar een huis of een appartement, of hoeveel je verbouwing wel mag kosten en wat je maandelijks kunt afbetalen. Zo’n berekening bespaart je veel tijd en illusies.

2. Krijg een idee van de kosten

Het is een klassieke fout: het onderschatten van de extra kosten, die schommelen rond de 20% van de aankoopprijs:

  • Naast de eigenlijke aankoopkosten moet je als je een huis koopt of bouwt rekening houden met de notariskosten voor het opstellen van het compromis,
  • de kredietakte,
  • de aan- en verkoopakte en het opzoekwerk.
  • Daarbij komen nog de registratierechten en de dossierkosten bij je bank.

Meer info vind je op de website www.notaris.be. Met de Immosimulator van Wikifin bereken je snel de kostprijs van je woonproject.

3. Teken het compromis

Als je een woning gevonden hebt en je hebt een akkoord met de verkoper, dan wordt een compromis opgemaakt dat 4 maanden geldig is.

Laat daarin zeker de opschortende voorwaarde opnemen waarin staat dat als je binnen een bepaalde periode geen hypothecair krediet krijgt, je zonder boeteclausule kunt afzien van de koop.

Nu begint het echte werk: de lening in een dossier gieten. Maak een afspraak bij minstens een viertal banken om het gunstigste krediet in de wacht te slepen. En bij de notaris, want je hebt een echte belangenbehartiger nodig in je contacten met de verkopende partij.

4. Kies de beste lening

Je hebt heel wat tijd om je kredietdossier helemaal op punt te stellen. Ga dus zeker shoppen bij andere banken voor hun beste aanbieding. Dat zal altijd via een persoonlijke afspraak moeten omdat je persoonlijk moet onderhandelen.

Maar je kunt online al wel een idee krijgen van wat anderen betalen via de website www.spaargids.be. Je vindt er tarieven die andere ontleners in de wacht sleepten, compleet met rente, looptijd en aanbieder. Je kunt zelfs een klassement van de best onderhandelde tarieven filteren op basis van je leenbedrag en looptijd. Dat geeft je heel wat munitie voor je onderhandelingen met de bank.

5. Vergeet de randvoorwaarden niet

Vergeet bij het onderhandelen – naast de rentevoet – vooral de kosten van de randvoorwaarden niet:

  • Hoeveel kost de verplichte schuldsaldoverzekering bij de diverse banken?
  • Hoeveel kost een zichtrekening en de verplichte brandverzekering die je bij de bank moet afsluiten?
  • De prijzen daarvan kunnen sterk verschillen, en kunnen een op het eerste gezicht ‘betere’ rentevoet plots een pak duurder maken.

6. Onderteken de akte

Tegen de datum van de ondertekening van de akte stort de bank het kredietbedrag op de rekening van de notaris. Dat wordt die dag doorgestort, samen met je eigen inbreng, op de rekening van de verkoper. Vraag op voorhand altijd aan de notaris een afrekening of een voorlopige factuur, zodat je precies weet hoeveel kosten je aan hem betaalt voor het verlijden van de aktes, dus de koopakte en de hypotheekakte.

Verbouwen? Check de premies!

Sinds begin 2017 is er een grondige verandering in de diverse (energie)premies die je kunt aanvragen als je bouwt of verbouwt. De handigste tool om op zoek gaan naar alle premies in het Vlaams Gewest waarop je recht hebt, is via www.premiezoeker.be.
Voor energiepremies via www.energiesparen.be.

Dit al gelezen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)